Energia ukrytá v klíčkoch

klíčiace rastliny

Zostali vám semienka z minulého roku a chceli by ste ich tento rok vysiať, len neviete, či vyjdú? Ak si urobíte malú skúšku klíčivosti, nielen, že zistíte, aké máte šance na bohatú úrodu, no môžete získať oveľa viac. V rašiacich klíčkoch totiž drieme budúci život a tým pádom ohromná vitamínová a energetická bomba. Prečo ju teda s chuťou nevyužiť?

 

 



Ak neviete, ako na skúšku klíčivosti, návod iste nájdete v niektorom zo záhradkárskych časopisov. V podstate ide o vysiatie určitého presného počtu semienok a následného spočítania tých, ktoré naozaj vyklíčia. Ak si dobre pamätám, tak za kvalitné sa považuje osivo, z ktorého vyklíči minimálne polovica vysiatych semienok. Čím viac, samozrejme, tým lepšie.

Za hrsť vitamínov už po niekoľkých dňoch

Ak vám však nejde len o zistenie, aké šance majú vaše semienka v pôde na záhone, môžete niektoré z nich využiť aj v kuchyni. Pikantné výhonky reďkovky, žeruchy či horčice ozvláštnia aj obyčajný chlieb s maslom. Pritom chutná zelená hmota zo semienok vyrastie už za niekoľko dní. Stačí ich len správne naštartovať. A ako na to?

pšenica v pohári
pšenica v pohári

Vlhké semienka vyklíčia rýchlejšie

Základ je teda semienka dobre navlhčiť. Môžete to urobiť tak, ako to robil pán v relácii „Hobby naší doby“. Vzal tácku, na ňu rozložil papierovú kuchynskú utierku a navrch rozložil semienka. Až potom ich navlhčil vodou z rozprašovača. Nezabudol však upozorniť, že semienka by nemali vyschnúť. A to hlavne na začiatku, keď sa v nich vlastne prebúdza život. Ak totiž preschnú, už nám nevyklíčia. Zaujímavé, ale nepraktické.

pšeničné klíčky
pšeničné klíčky
Ja to robím inak. Aby som klíčiacim semienkam zabezpečila na začiatok dostatok vlahy, nechávam ich vo vode ponorené niekoľko hodín. Najlepšie z večera do rána v pohári od zaváraniny. Na druhý deň už len nabobtnané semienka rozložím na vlhkú papierovú utierku a čakám. Keďže semienka majú dostatok vlahy hneď od začiatku, rýchlo vyklíčia a nehrozí im vyschnutie. Po niekoľkých dňoch mám už malú zelenú záhradku k dispozícii. A načo ju využiť?

ozdoba z klíčkov
ozdoba z klíčkov

Okrem už spomínaného ozdobenia chleba s maslom, ochutenia polievky či pomazánky sa klíčky dajú využiť aj ako súčasť jarných šalátov. Čerstvé lístky púpavy či myšieho chvosta nám tak spolu s klíčiacimi koreninami zabezpečia dostatok cenných vitamínov a enzýmov. No a jarná únava tak určite nebude mať žiadnu šancu.

Podobné články:

Ako žiť zdravšie? Vybavte si lepšie kuchyňu
Naša kuchyňa často zodpovedá za naše zdravie. Ovplyvňuje ho jej...
Čítať ďalej
Už zase jem vajíčka
Z rozhovorov určite poznáte pocity diabetikov, aké mávajú chute na...
Čítať ďalej
Perníky bez cukru
Cukor sa v poslednom období dostáva do hľadáčika ľudí, túžiacich...
Čítať ďalej
S pôžičkou opatrne
Neminie deň, aby sa okolo nás nemihla nejaká informácia, leták,...
Čítať ďalej
Hurá, na Jojke dávajú „Jste, to, co...
Ako si tak včera doobeda prepínam stanice v telke, náhodou...
Čítať ďalej
Sezóna plotov je tu
Jar je v plnom prúde a okrem tradičných jarných prác,...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.