Keď na oslavu, tak s vlastnými zákuskami

Keď sa rozhodnete, že opustíte spôsob stravovania, ktorý praktizuje väčšina vašich priateľov, známych, kolegov či príbuzných, budete mať problém. Ani nie tak nakúpiť potraviny a pripraviť si jedlá, ktoré považujete za zdravé, ale skôr s tým, že budete za divných. Lebo nechcete jesť to, čo je väčšina a čo jej spôsobuje problémy. Či už zdravotné alebo veľkostné. Hoci obezita nie je problém estetický, ale tiež zdravotný. Alebo skôr či neskôr pre svojho „nositeľa“ bude. No a teraz choďte na oslavu, ktorú usporiada niekto, komu nezáleží na tom, čo je a ako sa cíti či vyzerá.



Čo vás v takom prípade čaká? Predjedlo, väčšinou šunka s chrenovou smotanovou penou, dva kúsky paradajky a uhorky. To by šlo, aj keď nepoznáte zdroj a zloženie šunky. Biely nadýchaný pšeničný chlieb zjesť nemusíte, viacej zeleniny vám chýba. V tomto momente sa na vás väčšinou ešte nepozerajú.

Ani s vývarovou polievkou by nemusel byť problém. Iste, vývar z kupovaných kurčiat vyhnaných hormónmi a antibiotikami do maximálnej jatočnej váhy za minimálny čas nie je práve božská mana, ale trochu človek zje, aby nebol za úplne divného. A nasledujúci rezeň sa tiež môže zjesť, keď ho zajedáte tými tromi plátkami uhorky a dvomi kúskami papriky, čo má reprezentovať zeleninovú prílohu. Hranolky a ryžu len ochutnáte, trochu pobŕľate, aby to vyzeralo, že ste ich jedli. To paleo stravovanie vlastne nie je až tak ťažké 😉

Na každej oslave sa po obede krája torta a ponúkajú zákusky. A ako vieme z televíznej reklamy, najlepšie sa pečie zo stužených tukov, rastlinných tukov, margarínov. Studené nie sú veľmi tuhé, teplé sa veľmi neroztekajú. Dobre sa rozmiešavajú a neskôr držia tvar, zákusky dobre vyzerajú. A sú lacné. Čo tam po chuti umelej hmoty, dnes už to nikto nerozozná.

Lákavé zákusky

Možno niekto, ale určite nie nikto. Plus kopa cukru a o múke nehovoriac. Kto sa začne stravovať naozaj zdravo, nemá najmenšiu chuť ládovať sa margarínom s cukrom a bielou múkou. Ale to ostatným obéznym hosťom na oslave s vysokým tlakom a bolesťami kĺbov nevysvetlíte.

Ani sa im to nesnažíme vysvetľovať.A načo aj? Vyriešili sme to tak, že sme našej známej, ktorá rada pečie zákusky, zadali objednávku na troje zákuskov. A pretože vie, ako žijeme a čo jeme, nemali sme problém jej vysvetliť, že chceme zákusky len z masla, so zníženým obsahom cukru a s poctivou čokoládou, horkou, nie mliečnou a nastavovanou margarínom, aby bola lesklá. Vie, že dávame prednosť lepšiemu zloženiu a chuti, ako krásnemu vzhľadu. Veď si to objednávame pre seba,. nie pre cudzích.

Súvisiace:  Na vošky so žihľavou

Na oslavu prichádzame so zákuskami, oslávenci sa vždy potešia. Naše zákusky zamiešajú medzi ostatné, ale na táckach ich vždy rozoznáme. Keď máme chuť na niečo sladké, vyberieme si z tých našich. Pre ostatných hostí nie sme až tak úplne divní, ale my vieme, aký je rozdiel medzi zákuskom z margarínu a tým z poctivého masla. A ostatní netušia, že si z tácky berieme tie svoje 😉

Zákusok z cukru a múky síce nie je úplne paleo, ale kto je zdravo celý rok si môže pár krát do roka dovoliť nejaký sladký pôžitok. Najmä ak vie, že je v ňom maslo, poctivá čokoláda a nie je toho veľa. A pred ľudmi, ktorí nevedia, kerá bije, nemusíte vysvetľovať, že bežný zákusok nechcete, lebo obsahuje margarín. Vedľa aj podľa reklamy je stužený tuk najlepší na pečenie. Pre výrobcu iste. Ja mám ale iné priority, ako blaho výrobcov umelých tukov.

Podobné články:

Slnečný pohon pre fúrik
Horúce a slnečné dni považujú záhradkári za problém. Slnko a...
Čítať ďalej
Moja večerná siesta s mliekom
Vždy som mala rada večer, keď som si po sprche...
Čítať ďalej
Paradajky nie len zo záhrady
V lete siviem raňajky bez šťavnatých paradajok predstaviť len ťažko....
Čítať ďalej
voda
Pozor na zaužívané chemické ošetrenie pitnej vody!
Tak, ako nie je všetko zlato, čo sa blyští, nemusí...
Čítať ďalej
Príprava cesta a pečenie
Kvások máme nakysnutý a pre budúce pečenie časť oddelenú. K ostatnému...
Čítať ďalej
Iné čítanie
Zatúžite občas po nejakom magazíne? Čítaní, ktoré nie je úplne...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.