Presný postup ako si upiecť doma kváskový chlieb nájdete v jednom z mojich predchádzajúcich článkov. Myslím, že to nie je nič zložité. Sama ho pečiem už viac ako rok. Teším sa, že aj moja kamarátka Anička ho už pečie a darí sa jej. Občas však mám chuť vyskúšať aj niečo nové. Teda chlebík upečený niekým iným. A tak som si pred pár týždňami objednala hotový upečený kváskový chlieb cez internet.
Donedávna som si myslela, že jedinou možnosťou ako si pochutiť na kváskovom chlebe je upiecť si svoj vlastný chlieb doma. No nedávno som úplne náhodou objavila stránku s jednoduchým, ale výstižným názvom: „Ražný chlieb“. Našla som na nej pre mňa známe informácie o zložení kváskového chleba aj jeho pozitívnych účinkoch na naše zdravie. Okrem zaujímavých informácií na stránke ponúkajú aj dodanie hotového upečeného chleba poštou. A hoci sortiment nie je široký, myslím, že celkom postačuje. Základ tvorí obyčajný ražný kváskový chlieb. Ďalej je to kváskový chlieb slnečnicový, tekvicový a orechový.
Objednávka chleba
Keďže podmienkou dodania bolo objednanie minimálne troch kusov chleba, vybrala som teda každý iný a odoslala objednávku. Mailom mi objednávku potvrdili a tak neostávalo nič iné len čakať, kým príde balíček. Po takmer troch týždňoch dnes balíček dorazil. Od pondelka, kedy bol vystavený dodací list, ku mne balík putoval až do dnes, teda do piatka. A tak sa stalo, že dvom z troch chlebíkov o tri dni končí doba spotreby. Mne osobne to nevadí, lebo viem, že kvalitný kváskový chlieb vydrží bez problémov aj viac dní, no neviem, či sa to bude páčiť iným zákazníkom. Veď povedzme si úprimne, sme schopní skonzumovať dva 700-gramové hutné kváskové chleby za tri dni? To by sa do nich musela pustiť celá rodina. Aj tak neviem, neviem, či by to zvládla.
Teraz ku chlebíkom
Prišli zabalené v papierovej krabici. Obyčajný ražný bol v igelitovom sáčku. Vákuovo zabalený. Ostatné dva boli zabalené tiež samostatne. V papierových vrecúškach. Označené boli jednoducho, zato presne a prehľadne. Vrátane zloženia a doby spotreby.
Po prvej ochutnávke môžem s radosťou skonštatovať, že chlebíky sú skoro úplne rovnaké ako moje. Aj vôňa a chuť je takmer rovnaká. Dokonca aj počet dierok na priereze chlebíkmi je zhruba rovnaký. A pani pekárka má zrejme takú istú formu ako mám ja, lebo aj môj chlieb má cca 700 gramov. Cena jedného vychádza cca 3,5 EUR. Po prepočítaní poštovného. Nie je to síce málo, domáca výroba určite vyjde lacnejšie. Keď som to minule počítala vyšlo mi, že jeden takýto chlebík vyjde na cca 2 až 2,5 EUR. Ibaže takto máte chlebík bez práce. A dovezú vám ho priamo domov. Niekto to „odmaká“ za vás. A za snahu mu treba zaplatiť.
Ako s chlebíkom naložím?
Zo zvedavosti som samozrejme z každého krajec odkrojila a zjedla. Potom som ich pekne uložila. Jeden do mrazničky a tie dva do chladničky. Do Vianoc mám čo jesť. Už len namiešať nejakú dobrú pomazánku. Možno aj fazuľovú.
Prírodný kváskový chlieb upečený doma je pre nás potravou i liekom zároveň. Kto si ho pečie, vie, že čerstvý je naozaj úžasný. No ak nemáte čas či potrebné skúsenosti, môžete si takýto chlieb aj objednať. Chlebík z Námestova je pripravený z čisto prírodných surovín. Bez chemickej konzervácie. Určite vám bude chutiť.
Dobrý deň,
rád by som sa spýtal, čo všetko do Vášho domáceho chlebíka dávate ked Vás v prepočte stojí 2 až 2,5 EUR.
+-700g chleba = 300g kvások (150g ražná múka + 150g voda) + 300g ražná múka + 140g voda + 1čl soľ + rasca.
Suma sumáru
350g múka = 0.45 eura (1,25 euro/kg)
290g voda = 0.05eura
5-7g soľ = 0,003eura (0,5 euro/kg)
rasca 5g = 0,05 eura ( 10eur/kg)
elektrika = 0,08 eura (35min pečenia 250stupňov 0.08 eura/kW)
spolu je to pod 70 centov za chlebik 🙂
Ale samozrejme ak nie je cas a vola, je to mozno dobra volba.
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň,
ja by som sa zase rada opýtala, kedy ste naposledy kupovali múku. Myslím, celozrnnú. Lebo ja z inej ani nepečiem. Tá bežná totiž vyjde okolo 1,5 Eura a bio aj cez dve eurá. Inak, v tom prepočte máte chybu. Celé množstvo múky nie je 350, ale 450 g, čo je už rovno skoro celé euro. Okrem toho, moja rúra je už stará a tak aj spotreba elektriny je určite vyššia. Zvlášť, keď sa chlieb pečie nie 35, ale 50 minút. Tak kde sme sa to stou cenou nakoniec dostali?
Mňa by zaujímalo odkiaľ môžem objednať hotový bezlepkový kváskový chlieb?