Niečo na zahriatie

Keď sa v zimných mesiacoch vrátime z krátkej návštevy v záhrade, býva nám celkom zima. Niekedy sa tam zájdeme len pozrieť, pretože pri teplotách pod nulou sa veľmi na záhrade nedá pracovať a v dome naozaj len krátko. A niekedy sa pri slniečku zdržíme aj tri či štyri hodiny. A potom dobre padne zohriať sa niečím, čo pochádza z našej úrody. Pretože aj keď ovocné stromy tento rok nekvitli, bohatú úrodu sme mali už prvý rok.


Už pri prvej obhliadke pozemku pred jeho kúpou sme si nemohli nevšimnúť trnky a šípky na okraji pozemku. Rástli v dolnej oplotenej záhrade aj pri hornej lúke. Kým sme stihli podpísať zmluvu o predaji, majitelia stihli v dolnej záhrade všetky šípky ako burinu zlikvidovať. Našťastie ich ostalo dosť na lúke a tiež za záhradou.

A práve zo šípok sme si vyrobili nápoj, ktorý nám príde vhod po návrate zo zimnej záhrady alebo ako prípitok pri slávnostných príležitostiach. Vyrobili sme si domáci šípkový likér.

šípkový likér

Obraté šípky sú najskôr umyté a očistené od zvyškov kvetov. Na jednu dávku používame 600 gramov čistých šípok, dobre je narušiť ich kožovitý povrch. Niekto na to používa vidličku a napichuje ich, u nás doma sa osvedčil hliníkový pretláčač na cesnak, ktorý šípky miene rozpučí. Takto pripravené šípky nasypeme do štvorlitrového skleneného pohára a doplníme 600 gramov medu alebo cukru. Všetko zalejeme dvomi litrami vodky. Potom už len stačí nechať túto zmes lúhovať tri týždne na teplom mieste. Pohár zakrývame potravinárskou fóliou. Každý druhý deň sme obsah premiešali.

likér zo šípok

Po troch týždňoch zlejeme a precedíme cez plátno a sitko a naplníme do pôvodných fliaš. Náš šípkový likér chutí aj návštevám a užívame ho ako liek v malom množstve 😉 Aj tak sme si na Nový rok pripravili druhú várku a pravdepodobne ešte využijeme zásoby šípok na kríkoch a do jari ešte jednu dávku budeme mať.

Keď sa uzimení vrátime domov, zahreje nás na tele aj na duši produkt z našej vlastnej záhrady.

Podobné články:

Prečo kvalita špekáčikov pokrivkáva?
Asi každý z nás občas hodí za hlavu všetky odporúčania...
Čítať ďalej
mäta pieporná
Čokoládová mäta – kde, kedy a ako?
Dostala som dnes zaujímavý mail. Pýtal sa ma sused zo...
Čítať ďalej
paradajky
Balkónové paradajky v záhrade I.
Balkónové paradajky patria na balkón. To je jasné. Môže sa...
Čítať ďalej
Jeseň v mojej záhrade
Nielen sychravé rána s nízkou teplotou, ale aj skracujúce sa...
Čítať ďalej
umelý pahorok v záhrade
V malej záhradke vyvýšený záhon, na farme...
V súvislosti s efektívnym pestovaním zeleniny sa často spomínajú vyvýšené...
Čítať ďalej
Ako som nekúpila mrkvu cestovateľku.
Neviem si predstaviť moje jedlo bez kúska zelenej vňate alebo...
Čítať ďalej

Myšlienka k článku “Niečo na zahriatie

  1. Firefox 51.0 Firefox 51.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    U nás voľne rastúcich špípok je veľmi veľa a nikdy ma nenapadlo si z nich spraviť liker, ale túto sezónu už budem vedieť, čo s nimi, vďaka za tip a v malej miere to bude v podstate aj veľmi dobrý a zdravý liek 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.