Pri domácom pečení chleba je výhodné, ak používame špeciálme nádoby, v ktorých nič iné nerobíme. Jedna z nich je miska na kvások, druhá miska na kysnutie cesta a tretia je ošatka. Robí sa z prútia a slúži na to, aby počas kysnutia chlebík dostal svoj tvar. Pre ošatku je dôležité, aby bola plná, aby v nej neboli diery, z ktorých by cesto na chlieb mohlo vytiecť. Najlepšie sú z pedigu, prírodného materiálu, hoci sú pekárky, ktoré dávajú prednosť plastovým. Podľa mňa ale k domácemu kváskovému chlebu patrí ošatka z pedigu. Kde ju zohnať?
Dnes to našťastie už nie je taký problém. Keď sme začínali pred rokmi s pečením kváskového chleba, tak to problém bol. Obišli sme všetky obchody v meste, prehľadávali internet, skúšali to u pekární, bez výsledku. Ošatka sa kúpiť nikde nedala, pekári ju predať nechceli. Museli sme improvizovať, používali sme prútené košíky na pečivo a vystieľali ich potravinárskou fóliou.
Potom sa nám podarilo vygúgliť predajcu ošiatiek v Čechách a vymailovali sme si s ním, že nám ju pošle aj na Slovensko, hoci sme platili celkom slušné poštovné. A po rokoch sa začali ošatky bežne predávať aj u nás. Dnes si ju môžete kúpiť v lepších domácich potrebách alebo v cool shopoch na okrajoch miest. A ošatky predávajú aj internetové shopy.
Keď chcete piecť domáci chlieb a radi by ste ho nechali pred pečením vykysnúť v pravej ošatke, najprv potrebujete vedieť, aký veľký chlieb chcete piecť. Aký veľký peceň chleba sa vám zmestí na plech do rúry, aj to, koľko vám ten chlieb vydrží, koľko chleba zjete a ako často ho chcete piecť. Ošatky sa totiž predávajú v rôznych veľkostiach a dokonca aj tvaroch.
Polkilové, trištvrte kilové, kilové alebo kilo dvadsať? Oválne, hranaté, okrúhle alebo dokonca trojuholníkové? Akú len chcete ošatku si dnes môžete bez problémov kúpiť u vás v obchode alebo na internete.
Nám sa osvedčilo piecť dva skoro kilové bochníky naraz. U vás to môže byť inak. Našťastie ošatky nie sú veľmi drahé, lacnejšie ako v minulosti, takže ak po čase zistíte že by ste potrebovali ošatky trochu inej veľkosti, jednoducho si ich znova objednáte v správnom rozmere.
V ošatkách kváskový chlieb dobre kysne a nie je mu chladno. Takže ak ste si už vyrobili kvások a chystáte sa piecť si svoj vlastný chlieb, ošatky by nemali chýbať vo vašej výbave.
Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:
Komentáre