Práve vrcholí sezóna ovocia. Kedy čo vlastne rastie, aby ste mali istotu, že ponúkaný tovar pochádza skutočne od slovenského farmára, ako ste chceli a nejde o dovoz ktovie odkiaľ a vy sa tak nestanete iba obeťou podvodu predajcov? Poďme sa spoločne pozrieť, kedy môžeme na slovenských farmárskych trhoch a v obchodoch očakávať aké ovocné pochúťky a ako sa dajú v našej kuchyni dobre a zmysluplne využiť.
Správny hospodár sa pochváli
Spoločne s obľubou farmárskych trhov sa na nich objavuje stále väčšie množstvo ovocia. Veľké cedule síce tvrdia, že ide o domácu produkciu, lenže na množstve serióznych a pracovitých farmárov, ktorí venujú plodom svojich záhrad a sadov všetok voľný čas, sa niekedy priživia aj rôzni podvodníci. Ako ich spoznať. Predovšetkým sa pýtajte, odkiaľ ovocie pochádza, bavte sa s predajcom o jeho pestovaní. Skutočne slovenský predajca vám nebude mať problém povedať, kde svoje ovocie pestuje. Ochotne sa s vami pobaví o pôvode svojich produktov aj podmienkach, v ktorých rastie. Akonáhle začne odpovedať uhýbavo, je niečo zle. Správny hospodár sa rád pochváli, veď je predsa presvedčený, že jeho tovar je ten najkvalitnejší.
Nenechajte sa napáliť
Aké slovenské ovocie a v akú ročnú dobu teda môžeme na trhoch očakávať? Keď v apríli stretnete na trhoch človeka, ktorý bude ponúkať jahody a bude vám tvrdiť, že určite, ale určite sú zo slovenskej záhrady, môžete si byť istí, že klame. A to napriek tomu, že jahody sú prvým ovocím, ktoré v obchode zoženiete, dalo by sa povedať, že sú to práve ony, ktoré u nás otvárajú ovocnou sezónu. Lenže pokiaľ ide o jahody v apríli, jedná sa buď o skleníkové výpestky, alebo častejšie o dovoz z iných krajín, napríklad zo Španielska. Zdravý sedliacky rozum, ak ho teda používate, vám iste napovie, že vypestovať v apríli v záhrade v slovenských klimatických podmienkach nádherné červené a chutné jahody je úplný nezmysel. A podobné je to aj s iným ovocím. Takže preštudujte si nasledujúce riadky, aby ste sa teraz aj v budúcnosti nenechali napáliť napríklad slovenskými jahodami, ktoré v skutočnosti pochádzajú trebárs zo slnečného Španielska či Maroka. Svoj omyl totiž spoznáte v okamihu, akonáhle sa zahryznete do prvej z nich. Skleníkové plody alebo polozrelé otrhané jahody dovezené ktovie odkiaľ totiž chutia úplne inak ako tie, ktoré dozreli pod pekným naším slnkom. Takže: dajte si pri nákupe ovocia pozor!
Jahody : ak je rok s veľmi pekným a slnečným májom, potom sa s prvými jahodami môžete stretnúť už koncom tohto mesiaca, inak ich na trhu uvidíte počas júna.
Marhule : v prípade pekného počasia môžu začínať už koncom júna, ale hlavne sa s nimi stretnete v júli a auguste,
Egreše : od júna do augusta
Čerešne : v júni a júli
Višne : v júni a júli
Broskyne : od júla, niekedy až do októbra
Ríbezle : v júli a auguste
Slivky : od júla do októbra
Hrušky : letné v júli a auguste, jesenné v septembri a októbri, z toho niektoré druhy zimných hrušiek sa skladujú a predávajú počas celej zimy od novembra až do februára budúceho roka
Jablká : letné v júli a auguste, neskoršie jesenné odrody potom sú čerstvé zo stromov v septembri a októbri, ale ak sú dobre skladované, dajú sa predávať pokojne od novembra až do februára nasledujúceho roka
Černice : od augusta zhruba do októbra
Hrozno : od augusta do októbra
Melóny : Možno vás to veľa prekvapí, ale aj u nás sa pestujú v teplejších južných oblastiach melóny. Veľmi často ich však neuvidíte, ak sa s nimi ale napriek tomu stretnete, bude to zrejme v septembri, kedy budú na trhu čerstvé a v októbri, kedy pôjde o skladované kúsky. Takže toto je pre väčšinu z vás pravdepodobne nečakané prekvapenie: Slovenské melóny nemusia nutne zaváňať podvodom, naozaj môžu pochádzať od nás.
Komentáre