web analytics
feb 062013
 
domáci tavený syr

Ako každý víkend, aj tentoraz som sa tešila na reláciu Farmárska revue. Aj keď nie som typický farmár a príspevkov v relácii nebýva veľa, vždy si pre seba nájdem niečo zaujímavé. V ostatnom dieli to bola výroba domáceho syra. A nevyrábal ho len tak hocikto. Rovno pán minister pôdohospodárstva Jahnátek.



Ak si kupujete syr v obchode, treba počítať s tým, že zväčša obsahuje prídavné látky. A nie je to len pre výrobu syra nevyhnutné syridlo. Syr často obsahuje aj rôzne stabilizátory, konzervanty či zlepšovače zrážania.

Vyhnúť sa tejto často zbytočnej chémii nie je až také zložité. Jednou z možností je vyrobiť si syr doma. A k tomu nabádali aj v relácii pre farmárov.

čerstvý syr Pán minister akože súťažil s moderátorom, kto vyrobí lepší domáci syr. V hrncoch mali obaja po päť litrov mlieka z automatu. Nezabudli pripomenúť, že ho predtým zohriali na 72°C. Prebehla teda pasterizácia, ktorá zlikvidovala prípadné škodlivé baktérie. Škoda však, že nie len tie. Zrejme v tom mlieku veľa živého neostalo, keď „kuchtíci“ museli pridať aj živé kultúry. Do piatich litrov mlieka tak išlo pol deci zakysanky. A mlieko znovu „ožilo“.

Pasterizáciou sa však vyzrážala aj časť vápenatých solí. Ak by sa množstvo týchto solí neobnovilo, mlieko by sa ťažšie zrážalo a sýrenina by bola vraj bola príliš jemná. A tak „výrobcovia“ v televíznom štúdiu pridali do mlieka chlorid vápenatý. Hoci táto látka vyzerala nevinne, veď konzistenciou aj farbou pripomínala obyčajnú vodu, podľa smernice Európskej únie patrí do tretej skupiny, čo sa týka škodlivosti. Skupina sa volá „látky menej vhodné“.

Tak teda neviem, čo by nám mohlo uškodiť viac. Či tie „škodlivé“ baktérie v nepasterizovanom mlieku alebo tento umelý chlorid, ktorý mimochodom vyrába klasická chemická fabrika. Nehovoriac o tom, že si ho, samozrejme, musíte kúpiť.

Ako poslednú prísadu, bez ktorej by syr vlastne ani syrom nebol, pridali syridlo. Pevne verím, že aspoň to bolo prírodné. Aj keď dneska človek môže len dúfať. Podľa oficiálnych zdrojov sa syridlo vyrába „mikrobiologickou cestou“. Čo to presne znamená, vedia možno len výrobcovia.

mliečne výrobky Syr sa nakoniec obom aktérom vydaril. Pán „rozhodca“ vyhlásil remízu. A vzápätí vyjadril prianie, aby vraj súťaž vyhralo slovenské mlieko.

Jasné! Ja som tiež za to, aby slovenské mlieko vyhralo. Ibaže to pravé, kvalitné, bez stôp antibiotík. A hlavne nepasterizované. Pretože z nepasterizovaného mlieka urobíte doma syr aj bez chloridu vápenatého. Alebo nám chce pán minister nahovoriť, že či si budeme syr robiť doma alebo ho kúpime, je to vlastne jedno? Že sa chémii tak či tak nevyhneme?


  Jeden komentár na “Domáci syr podľa pána ministra”

  1. Firefox 18.0 Firefox 18.0 Windows XP Windows XP

    Keď som bol malý, tak polovica našej dediny kupovala mlieko z družstva, kde nebolo upravované. Doma sme ho pili bez pasterizácie a nikdy nikomu nič nebolo. Možno je to bolo tým, že telo si dokázalo poradiť s baktériami, ktoré sa do neho dostanú, možno to bolo šťastie…
    Rozmýšľam či mám mlieko pri výrobe syra pasterizovať, alebo nie. Je veľa článkov ktoré pasterizáciu odporúčajú, a veľa takých čo ju zatracujú. Vyskúšal som aj aj, a stále netuším čo je správne.
    Na jednej strane strašiak v podobe chorôb, ako salmonela, tbc a podobne, na druhej, zase ak by to bolo tak nebezpečné asi by ho človek nepil tisícky rokov..
    Na jednej strane dostaneme mŕtvu bielu vodu čo neublíži ani nepomôže, na druhej strane mlieko, ktoré môže pomôcť, ale môže aj uškodiť. Ľudia, ktorí prekonali choroby pochádzajúce z kontaminovaného mlieka, budú zrejme preferovať 1. možnosť. Ja sa momentálne prikláňam k 2. Risknem to.
    PS: existuje aj dlhodobá pasterizácia – mlieko sa zahreje na 60°C na 15 min. – tá by mala byť šetrnejšia

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.