web analytics
mar 192013
 
kapusta

Máte radi kyslú kapustu? Veríte, že vás svojimi vitamínmi ochráni pred chrípkou a prechladnutím? Možno ešte tak vtedy, ak ste si ju sami vlastnoručne naložili. Lebo na kyslú kapustu z obchodu sa v tomto spoľahnúť veľmi nedá. Hoci obal láka na zdravú pochúťku, skutočnosť je často úplne iná.



Kyslá kapusta bola známa už za čias našich starých materí. Nakladala sa snáď v každej domácnosti. Na jeseň sa čerstvé hlávky pokrájali a spolu so soľou natlačili do suda. Po pár týždňoch, keď prebehol kvasný proces, obsahovala viac vitamínu C ako na začiatku. No a okrem toho v nej pribudli aj cenné baktérie mliečneho kvasenia. Bola teda zdrojom cenných látok v zimnom období, kedy čerstvej zeleniny v našich končinách veľmi nebolo.

Dnes sme už ale pohodlnejší. Kapustu do suda sa nám nakladať nechce. Alebo na to skrátka nemáme podmienky. Preto občas dobre padne, že si kyslú kapustu môžeme kúpiť hotovú. Ibaže čo vlastne kupujeme?

Aká je skutočná kvalita predávanej kyslej kapusty?

kyslá kapusta A nemyslím tým len chuť. Tá sa dá veľmi ľahko oklamať. Zvlášť, keď majú výrobcovia možnosť využívať toľko chemických zvýrazňovačov chuti. Kvalitou myslím skôr obsah vitamínu C a zdraviu prospešných baktérií. A keďže v domácich podmienkach sa len ťažko dá zistiť, či tá, ktorá kyslá kapusta udávané látky skutočne obsahuje alebo nie, v orientácii nám môžu pomôcť testy robené v laboratóriu.

Časopis dTest nedávno uverejnil výsledky testovania práve spomínanej kyslej kapusty. Skúmali sa vzorky tak kvasenej ako aj sterilizovanej kapusty. A čo myslíte, ako to dopadlo? Možno už tušíte, že nie veľmi slávne. Teda česť výnimkám.

Celá tretina vzoriek neobsahovala žiaden vitamín C. Pritom na obale sa kapusta uvádzala ako „zdroj vitamínu C“. A užitočné baktérie? No v sterilizovaných výrobkoch by sme ich zrejme ťažko hľadali. Ale čo je smutné, ani v sáčkoch balenej kyslej kapuste ich veľa nebolo. Zato konzervantov sa našlo požehnane. No ale čo by sme chceli, veď tá kapusta musí v regále vydržať aj niekoľko mesiacov. A bez konzervantov by sa už dávno pokazila. A to si výrobcovia, ale hlavne predajcovia predsa nemôžu dovoliť. Čiže ako obyčajne. Aj v kapuste sa našlo to, čo tam byť nemá, no nenašlo sa to, čo v nej byť má a kvôli čomu ju vlastne kupujeme.

Kvalitnú kapustu treba hľadať, ale nájde sa

kapusta hlávka Víťazom testu časopisu dTest sa stala moja doteraz obľúbená kyslá kapusta v sáčku z Lidla. Obsahovala všetky zložky uvedené na obale. Aj vitamín C a K, aj prospešné baktérie. A okrem kapusty len vodu a soľ. Žiadnu zbytočnú chémiu.

A prečo píšem, že „doteraz“ obľúbená? Pretože som u nás v malom obchodíku na trhu objavila výbornú kyslú kapustu. Je vyrobená v neďalekej dedine a do obchodu ju vozia čerstvú každý týždeň. Nakoľko jej trvanlivosť je len desať dní. A hoci nemám k dispozícii žiadne výsledky testu, ktoré by potvrdzovali, že neobsahuje chemické konzervanty, verím jej. Veď tá krátka doba spotreby o niečom svedčí. Či nie?


  3 komentáre na “Kyslá kapusta ako zdroj vitamínu C. Alebo nie?”

  1. Firefox 42.0 Firefox 42.0 Fedora x64 Fedora x64

    Kysla kapusta musi vydrzat niekolko mesiacov… takze doba spotreby niekolko dni mi pride dost divna. V minulosti sa kapusta nakladala na jesen a vydrzala az do januara-februara. Ja kupujem kapustu na dnoch zela a v pohode vydrzi minimalne do Vianoc.

    • Firefox 42.0 Firefox 42.0 Windows XP Windows XP

      Čo vám príde divné na trvanlivosti niekoľko dní pri kvasenej kapuste, ktorá bola vybratá z kvasného súdka? Bavíme sa o prirodzenom spôsobe konzervácie, nie o sterilizácii (rozumej zabíjaní všetkého živého – aj vitamínu C) a nakladaní do octa. Lebo kyslá z octa nie je kyslá z kvasenia. A ako bolo vidno v teste, obchodníci sa nám snažia predať všeličo.

      • Firefox 42.0 Firefox 42.0 Fedora x64 Fedora x64

        Ved to, ze sa bavime o prirodzenom sposobe konzervacie. Prirodzeny sposob kozervacie kapusty umozni jej trvanlivost niekolko mesiacov. Aj po vybrati z kvasneho sudka staci ju dat do nadoby zaliat kapustovou stavou a musi bez problemov vydrzat.

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)