Ľudia pristupujú k potravinám rôzne. Pre niekoho je jedlo zdrojom energie, niekto v ňom vidí živiny pre svoje telo a iný zas len náplň žalúdka, aby mu v ňom neškvŕkalo. A niekto vidí v jedle lahôdku, ktorá mu chutí bez ohľadu na to, čo obsahuje. Pre každého predstavujú potraviny niečo iné a pre každého môže byť jeho jedlo liek alebo jed. Záleží len na vás.
Aj pri jedle platí, že čo je pre niekoho problém, môže byť pre iného príležitosť. Pociťovať hlad môže znamenať príležitosť dostať do tela ďalšiu dávku výživy a energie alebo mať obavy z bolenia brucha. No ale ako hovorí stará pravda, jesť sa musí. Preto ľudia chodia do obchodov a kupujú si tam potraviny. Či otraviny?
Nedávno som nemal možnosť nepočuť časť rozhovoru dvojice starších žien, ktoré okrem iných boľastí spomenuli aj svoje chronické choroby a na záver zaznela pamätná veta z nadpisu. Ako keby tušili, že to, ako sa cítia priamo súvisí s tým, čo jedia. A teda čo nakupujú.
Ich odovzdaný postoj oviec idúcich na porážku ma asi ani neprekvapil. Poznám množstvo ľudí, ktorí sa čudujú nad tým, že si v predajniach potravín starostlivo prezriem štítok na každej potravine, ktorú hodlám kúpiť. U tých známych preto, aby som sa presvedčil, že nepokazili zloženie, u tých neznámych, aby som sa vedel rozhodnúť, či ich kúpim alebo ako otraviny vrátim naspäť do regálu. Pritom túto možnosť zo zákona má každý kupujúci, ale väčšina nakupuje podľa obalu a názvu. A potom sa čuduje svojím dlhotrvajúcim obtiažam.
Pritom ani samotné starostlivé čítanie zloženia výrobku na obale a vyradenie nevhodných zo svojho jedálnička ešte negarantuje, že budeme zdravo jesť. Môžeme si nekúpiť „hustý“ jogurt plný zahusťujúcich škrobov namiesto poctivého tuku, ale vieme, čím chovali kravy, z ktorých pochádza mlieko, použité na jeho výrobu? Môžeme si kúpiť „poctivé farmárske“ kurča, ale dozvieme sa, akými krmovinami, ako pestovanými a čím postrekovanými, ich kŕmili? Koľko umelých hnojív a „ochranných“ postrekov počas sezóny použili? A čím „liečili“ tie kurčatá? Podobne je to aj so zeleninou a ovocím.
Podľa mňa jedinou cestou, ako si nezhoršovať zdravie, minimálne nezhoršovať si ho toľko, ako to robia bežní ľudia, je snažiť sa zadovážiť si čo najviac poctivých potravín. A to znamená poznať niekoho, kto doma chová, ale tiež vedieť, ako chová a že nepoužíva kupované hotové zmesky, ktoré sú takmer identické s tými, ktorými kŕmia hydinu do regálov supermarketu. Alebo si v čo najväčšej miere produkovať svoje potraviny sám.
Veľa ľudí mi oponuje, že popri zamestnaní nie je možnosť pestovať zeleninu a ovocné stromy. To vážne? A desať rokov robím čo? A k tomu vám poviem, čo nerobím.
Prestal som sa venovať športovo-technickému koníčku, teda nemíňam naň čas ani peniaze. Prestal som jazdiť na dovolenky, hoci som na dvojtýždňové skutočne nechodil úplne každý rok. Takže zase mi ostali nejaké prostriedky aj čas. No a s ľútosťou musím konštatoval, že už ani na bicykli do prírody nejazdím. Nepozerám televízor, nekupujem noviny a časopisy, neležím na gauči. No a nepijem a nefajčím.
Kto toto všetko robí, nech si zráta, koľko peňazí to stojí každý rok a koľko času to zožerie. A potom mi skúste tvrdiť, že sa nedá kúpiť pozemok. ja som našiel spôsob, ako sa to dá a preto som to urobil. A preto teraz viem, čo jem.
Tvrdiť dnes, že pestovať si svoju zeleninu sa oplatí, lebo je to lacnejšie, by bolo asi trúfalé. A rovnaké je to aj s chovom sliepok a vajíčkami. Kto hľadí len na cenu, pre toho sú supermarkety. A lekárne hneď naproti pokladniam 😉
Pestovanie svojich potravín na svojej záhrade bez používania škodlivej chémie vám umožní v čase, v ktorom by ste sa venovali hobby, za ktoré by ste museli platiť a chodili do fitka, za ktoré by ste museli platiť, vyprodukovať jedlo, ku ktorému vám netreba ani výživové doplnky, ani prostriedky proti nafukovaniu či proti hnačke. Popri tom si posilníte telo aj ducha, získate kondíciu a imunitu, budete silnejší a otužilejší. Skrátka budete zdravší. A ak bývate v rodinnom dome s veľkou záhrsdou, ani päty z domu nemusíte vytiahnuť, netreba vám pas, ani ten kovidový 😀
Minimálne časť potravín, podľa toho čo vám pozemok a sily stačia, budú zdravé, výživné a chutné. Nezachráni vás to pred problémami, ale výrazne zníži riziko.
Komentáre