Kváskový chlieb sa správa inak, ako chlieb z obchodu

Ľudia sú zvyknutí každý deň kupovať čerstvé pečivo a chlieb. Či už ráno alebo po práci cestou domov. Myslíte, že preto, že denne skonzumujú tak veľa pečivárenských výrobkov? Prečo potom sú smetné nádoby pred domami plné starého chleba alebo rožkov? Polovica z vyhodených potravín sú vyschnuté a druhá polovica plesnivé. S kváskovým chlebom sa vám nič také nestane.



Ak si dáte tu prácu a prečítate si zloženie súčasných chlebov na pultoch predajní, nebudete sa stačiť čudovať, čo všetko okrem múky, vody a soli obsahujú. Koľko rôznych konzervantov. A ak necháte chlieb na stole a náhodou sa cez víkend vrátite domov neskôr, veľmi často takýto chlieb nájdete plesnivý. V lepšom prípade stvrdnutý na kameň. Starší ľudia by si povzdychli, že za ich čias by sa to nestalo.

Spomienkový optimizmus? Možno len pšenica nebola v minulosti taká prešľachtená, možno obilie na poli nebolo tak striekané chémiou. A celkom určite ten chlieb voľakedy bol pečený úplne iným spôsobom. Pretože aj ja si pamätám, že sme u starej mamy kupovali chlieb len dva razy do týždňa, aj to len po tom, čo bola stará pec prebudovaná na komoru. Ale pamätám si tiež to, že chutil úplne inak a bolo jedno, či sme ho jedli prvý deň alebo až o tri dni.

Až neskôr som sa dozvedel, že to bol chlieb ražný a aký je rozdiel medzi čistým pšeničným chlebom a chlebom ražným alebo s veľkým podielom ražnej múky. A aký je rozdiel medzi moderným chlebom s kvasnicami alebo s ražným kváskom. A keď sme doma začali piecť chlieb z kvásku, opäť sa mi pripomenula chuť chleba u starej mamy a ako zázrakom sa vrátili aj iné jeho vlastnosti. Chlieb neplesnivel a neschol.

Väčšina ľudí sa sťažuje na nedostatok času na pečenie kváskového chleba. Ale je to len nepochopenie princípu. Pretože ak cesto na kváskový chlieb musí dvanásť hodín stáť, vy pri ňom stáť nemusíte a môžete robiť čokoľvek, vrátane toho, že môžete spať.

Súčasnú situáciu, kedy vám autorita nedovoľuje žiť svoj bežný život, zatvára prevádzky, ktoré sa navštevovali a núti vás tráviť čas medzi štyrmi múrmi svojho príbytku, môžete nejako pretrpieť alebo využiť na aktivity, ktoré ste doteraz nestihli. Napríklad si vyskúšajte pečenie kváskového chleba pre seba aj svoju rodinu. Budete prekvapení, že sa vám tak rýchlo nepokazí a ani neuschne. A niekoľko dní po upečení bude chutiť stále rovnako skvele.

Súvisiace:  Budeme chlieb musieť piecť?

Podobné články:

Jeseň v mojej záhrade
Nielen sychravé rána s nízkou teplotou, ale aj skracujúce sa...
Čítať ďalej
ošatka na chlieb
Ošatka na chlieb
Keď sa povie chlieb, väčšina z nás si predstaví klasický...
Čítať ďalej
Dni Keltov
Naša krajina je miestom, ktorým sa prevalilo "sťahovanie národov". Preto...
Čítať ďalej
Podnikať dobre a správne
S obľubou hovorievam, že veci sa dajú robiť alebo dobre...
Čítať ďalej
Znamenie BÝK
Ovplyvňuje: štítnu žľazu, zuby, dolnú čeľusť, krk, mandle a uši Dni...
Čítať ďalej
kultivátor
Kultivátor aj rýľuje
Zem na našej záhradke býva vo dvoch stavoch. Buď je...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.