Máte radi sladké tiramisu, no trpíte alergiou na vajíčka? Alebo sa obávate salmonelózy? Nezúfajte. Riešenie môže byť veľmi jednoduché. Stačí len mierna zmena v použitých surovinách, napríklad nahradiť surové vajíčka smotanou na varenie. Jeden zaujímavý recept v tomto duchu som včera videla na Prime. V programe „Když vaří táta“.
Základnými surovinami boli mascarpone a silná káva. Aj môj obľúbený „Ital v kuchyni“, teda Emanuele Ridi, ich používa vo svojom recepte. Nasleduje ďalšia typická surovina a to mandľový likér Amaretto. „Táta“ ho nahradil sladkým vínom.
Nemusí to byť na škodu, no mne tam tá mandľová vôňa pasuje viac. V ostatných surovinách, dokonca ani v ich vzájomných pomeroch, nebol skoro žiadny rozdiel. Dá sa teda predpokladať, že aj chuť by mala byť veľmi podobná. Vyskúšajte.
A možno ste už aj vyskúšali nejaké iné, veľmi podobné, recepty na tiramisu. Veď na internete ich nájdete hneď niekoľko. Bohužiaľ, v snahe ušetriť na nákupe drahších surovín, najmä mascarpone, niektoré gazdinky doporučujú použiť tvaroh alebo pomazánkové maslo.
No, priznám sa, aj ja som jeden taký recept vyskúšala. Namiesto mascarpone som vyšľahala šľahačkovú smotanu s neochuteným pomazánkovým maslom. Ostatné suroviny som však nezmenila.
A výsledok? Dezert výborný. Chutil všetkým. No nabudúce predsa len vyskúšam pravé mascarpone. Rozdiel v cene až tak výrazný nie je. No ak chcem originálnu taliansku chuť, potrebujem aj originálne talianske suroviny. No nie?
Ešteže sa dajú kúpiť aj u nás a netreba za nimi cestovať do Talianska :-).
Komentáre