Opäť raz som neodolala a v obchode s potrebami pre domácnosť som si kúpila formu na modernú koláčovú záležitosť – cake pops. V preklade sú to koláčové lízanky, pretože ide o koláče, ktoré sú napichnuté na paličke a vytvárajú dojem neskutočne nádherných a chutných jednohubiek. A síce mám doma formu už dlhšie, nejako mi nevychádzal čas. Ale samozrejme, kedy človek nájde najviac času na varenie a pečenie? Presne, keď má kopec iných dôležitejších vecí, na ktoré fakt nemá chuť. A tak som sa od písania diplomovky na chvíľku odobrala a v kuchynskom kráľovstve opäť niečo pripravila. Ak aj vy chcete doma zahviezdiť alebo prekvapiť vašich blízkych, možností a variácií na cake pops je plný internet. Jedno krajšie a lákavejšie vyzerajúce ako druhé. Keďže u nás majú cukor a múka červenú, opäť raz ide o zdravšiu verziu. Hurá do prípravy!
Čo budeme potrebovať:
(Keďže najradšej doma pracujem „od oka“, tak množstvo si každý môže pripraviť podľa seba, preto uvádzam len približné množstvá)
½ šálky mandlí (môžu aj nemusia byť lúpané)
½ šálky hrozienok + rum (umyté a v šálke preliate rumom podľa chuti)
horká čokoláda (približne 200g)
kokosový olej
ozdobenie podľa chuti (ja som použila kokos, orechy a škoricu, ale môže to byť napríklad aj chilli)
Postup:
1. Mandle si rozmixujeme v mixéri
3. Hrozienka precedíme z rumu a prisypeme k mandliam (rum si odložíme)
2. Rozpustíme si 100g čokolády, do ktorej pridáme trochu kokosového oleja
4. V miske premiešame mandľovo-hrozienkovú zmes s rozpustenou čokoládou a podľa potreby dolievame odložený rum (konzistencia by mala byť mierne tekutá, ale nie príliš)
5. Napĺňame nádobky na cake pops, ktoré následne dáme na pár hodín do mrazničky
6. Keď máme chuťovky ztuhnuté, rozpustíme si zvyšných 100g čokolády a začneme obaľovať
7. Keďže sú na paličke, môžeme čokoládou polievať pomocou lyžice, a potom posypať po celom povrchu želanou príchuťou zdobenia
Ak nemáte doma formu na cake pops, vôbec to nevadí. Tento zákusok si viete veľmi jednoducho pripraviť i bez nej, stačí keď zmes urobíte o trochu hustejšiu, z nej vyformujete guličky, pichnete do nich špajdle alebo špáratká, dáte zatuhnúť a následne ozdobíte. A chuťovky sú na svete.
Cake popsy najkrajšie vyniknú, keď sú zapichnuté napríklad v modelovacej hmote alebo špeciálnych kuchárskych špongiách, avšak ja som doma nič také nemala, takže som ich prevrátila nožičkami do vzduchu. Na výslednej chuti to samozrejme nič nepokazí, takže efekt ostal zachovaný. Prajem príjemné pochúťkovanie 🙂
Komentáre