Štedrovečerný zemiakový šalát

štedrovečerný šalát

Zemiakový šalát chystáme dva krát za rok. Na Vianoce a na Veľkú noc. Je to pre mňa sviatok nie len v kalendári a v duši, ale aj v kuchyni. Varí totiž môj priateľ. Nie, že by inokedy nevaril. Takú kávu aj čaj varí aj tak najčastejšie on. Ale inak ho doma máme za špecialistu hlavne na ten šalát.


A robí ho úplne iný, na aký som bola zvyknutá z maminej kuchyne. Pestrejší. Farebnejší. A chuťovo jemnejší. A tak sa ani nečudujem, že nám všetkým tak chutí.

A ako to u nás doma prebieha?

Na Štedrý deň už od rána postupne pripravujem základné suroviny ja. Naparím zemiaky v šupke. Uvarím cestovinové mašličky al dente. Aj vajíčka na tvrdo. Zeleninku pripravujem tiež na pare. Nakrájanej čerstvej mrkve, mrazenému hrášku a kukurici stačí dvadsať minút. Všetky tieto suroviny sú akurát vychladnuté a očistené, keď príde čas ísť do kostola. A keďže môj priateľ do kostola nechodí, nastupuje „na smenu“ do kuchyne. Ešte predtým, než odídem z domu, musí mať nachystané aj ďalšie dôležité ingrediencie. Ale tie stačí, keď sú niekde na viditeľnom mieste. Cibuľu, tú si očistí a nakrája aj sám. Sterilizované uhorky a majonézu chce mať tiež po ruke.

Kým sa my ostatní modlíme, samozrejme aj za neho, on pracuje. A keď sa vrátime z kostola, šalát je hotový. Vrátane umytého riadu.

náš vianočný šalát
náš štedrovečerný šalát

Tento rok to však bolo trochu inak. Tiež som všetky suroviny nachystala ako obyčajne. No dohodli sme sa, po vlaňajších skúsenostiach s „majolenkou“, ktorá vlastne majonézou ani nie je, že si svoju majonézu vyrobíme sami. Podľa jednoduchého receptu Jardu Žídeka to bude raz-dva.

A tak keď sme prišli z kostola, všetko na šalát bolo hotové, zamiešané. Riad umytý. Jediné, čo chýbalo, bola záverečná bodka v podobe majonézy. Opásala som si teda kedysi vlastnoručne ušitú kvietkovanú zásteru, odmerala potrebné ingrediencie a zapla ponorný mixér. Kým my sme s priateľom šľahali majonézu, dcéra zatiaľ opiekla plátky tresky na ghí.

Spoločnými silami sme tak mali večeru hotovú za pár minút a mohli tak zasadnúť k slávnostnému stolu.

Majonéza podľa šéfkuchára Žídekanáš obľúbený šalát

Do nádoby na šľahanie dáme

  • ½ hrnčeka dobre vychladeného plnotučného mlieka
  • 1 ČL cukru, štipku soli
  • šťavu z polovice citróna

za stáleho šľahania po kvapkách pridávame

  • 1 hrnček oleja (ja som dala slnečnicový)

Po niekoľkých minútach je majonéza hotová. Ani hustá ani riedka. Tak akurát.

Súvisiace:  Tuky: Ktoré sú dobré a ktoré naopak zlé a prečo?

Podobné články:

Ako sme kupovali sušiak na riad
Sušiak na umytý kuchynský riad u nás doslúžil. Tak sme...
Čítať ďalej
Aktuálne informácie - 16.4.2012
Pravidlá pre dni znamenia Barana platia tento mesiac štvrtok 19.4.2012...
Čítať ďalej
Prečo a ktorý typ tepelného čerpadlá vybrať...
Dá sa povedať, že tepelné čerpadlá predstavujú 3v1 – 3...
Čítať ďalej
Incarvillea
Incarvillea – na slnko či do tieňa?
Máte radi novinky? Aj tie z ríše rastlín? Jednu takú...
Čítať ďalej
voda
Pozor na zaužívané chemické ošetrenie pitnej vody!
Tak, ako nie je všetko zlato, čo sa blyští, nemusí...
Čítať ďalej
Čistá pleť a biele zuby: Ako to...
Dosiahnuť to, aby ste mali pekné biele zuby je niekedy...
Čítať ďalej

Myšlienka k článku “Štedrovečerný zemiakový šalát

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.