Už môžeme polievať

Každá záhrada je životne závislá od vody. Kvalita pôdy rozhoduje o tom, ktoré rastliny môžete pestovať, ale dostatok vody je rozhodujúci, či sa nejakej úrody dočkáte. Čosi o tom viem z čias, keď sme sa s rodičmi starali o záhradu za mestom, závislí len od zachytenej dažďovej vody. To je už našťastie minulosť, vlastná studňa je veľkou výhodou. Na polievanie zeleniny je potrebné vodu nechať odstáť a trochu zohriať. Na to slúži nádrž, ktorá je po zime už opäť v prevádzke. Stačilo jedno popoludnie po práci a sme pripravení na novú sezónu pestovania paprík a paradajok v našej záhrade.


Pred zimou som samozrejme vodu z plastovej nádrže vypustil, aby sa nepoškodila rozpínajúcim sa ľadom. Tiež som zbalil všetky hadice. Teraz som musel všetko urobiť v opačnom poradí. Najprv som ale skontroloval samotné elektrické ponorné čerpadlo a trojmetrovú hadicu, ktorá je k nemu napevno. Potom som opäť položil k plotu tridsať metrov záhradnej hadice o priemere 19 mm medzi studňu a plastovú nádrž pri záhonoch a nasledovala skúška, či niekde nepreteká alebo nekvapká na spojkách.

Vyčistená nádrž je pripravená na novú sezónu

Vodu zo studne sme neťahali od jesene. Prišlo mi rozumné ju kompletne vytiahnuť a pri tom vyčistiť aj plastovú nádrž od zvyškov rias z minulého roka. Prázdna nádrž cez zimu dobre vymrzla, tak som ju zvnútra vypláchol prúdom vody. Čistú nádrž som nakoniec naplnil vodou zo studne. Zeleninu zatiaľ nemáme vysadenú, ale v tomto období sme sadili nejaké ovocné kríky a kvety a dosť vody spotrebujem aj na zavlaženia práve zasadeného vŕbového plota.

Okrem tejto veľkej nádrže máme asi 20 m od nej ďalšiu zásobu vody v plastovom 120 litrovom sude v blízkosti ďalšieho záhona. Preto je od nádrže položená ďalšia pol colová hadica a pri čerpaní vody stačí prepojiť prívodnú hadicu rýchlospojkou buď na vstup do nádrže alebo do hadice k súdku.

Keď začne horúce leto, my budem pripravení na zavlažovanie všetkých pestovaných rastlín.

Podobné články:

Dejiny čokoládovej pochúťky: Kakaové bôby mali cenu...
Viete, že kakaové bôby, hlavnú surovinu pre výrobu kvalitnej čokolády,...
Čítať ďalej
Marec je mesiac výsevu paradajok
Záhradkár musí myslieť na svoju úrodu s predstihom. Najmä u...
Čítať ďalej
chlieb s chrumkavou kôrkou
Prvé pečenie chleba z kvásku
Pri pečení domáceho chleba z kvásku je dôležité dodržať správny...
Čítať ďalej
Tipy ako správne používať micelárnu vodu
Ako používať micelárnu vodu? Poznáme mnoho nesprávnych odpovedí, no tými...
Čítať ďalej
Hurá, na Jojke dávajú „Jste, to, co...
Ako si tak včera doobeda prepínam stanice v telke, náhodou...
Čítať ďalej
Denník pozitívneho III.
Jedenásty deň som doma a nemôžem opustiť panelákový byt. Vonku...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.