Vôňa domáceho chleba

Kto má doma pekáreň na chlieb, vie o čom hovorím, alebo možno aj nie…

Keď poviem, že si doma pečiem svoj vlastný chlieb, hneď sa ma všetci pýtajú, či som si kúpila pekárničku. A na čo.


Väčšina ľudí, čo poznám, a kúpili si domov pekáreň, si rovno kupujú zmesi na chlieb. To je už len výhra. Majú síce čerstvý voňavý chlebík, ale aj s látkami, ktoré tam vôbec nemuseli byť.
Nehovoriac o tom, že rozpis prípravy takéhoto chleba je zhruba 3 hodiny aj s pečením, čo v žiadnom prípade nepostačuje na to, aby v ceste prebehli všetky dôležité procesy.

Ja si predstavujem a aj pečiem chlieb taký, aký sa piekol niekedy dávno, keď ešte nechyrovali o kvasniciach. Tie síce urýchlili jeho prípravu, ale za akú cenu?
Tá dlhá príprava kvásku, aj samotné kysnutie zamieseného cesta, má pre stráviteľnosť chleba dosť zásadný význam. Samotná múka obsahuje okrem lepku, kyseliny fytínovej aj bielkoviny a rôzne minerálne látky, ktoré sa vďaka dlhému procesu kvasenia pomocou kvásku lepšie rozložia a tým sa stávajú pre telo lepšie využiteľnými.

Nehovoriac o tom, aké „zázraky“ sa dnes do chleba pridávajú. Stačí si prečítať zloženie.
Aj ja som ešte nedávno kupovala chlieb, najradšej celozrnný, len som márne hľadala taký, čo neobsahuje droždie, karamel a rôzne vylepšovadlá či stabilizátory, a to všetko je problém. Tak som sa rozhodla, že nech si tie farebné, voňavé a nadýchané „chleby“ predávajú, komu chcú, ale ja to nebudem. Ja si svoj chlieb upečiem sama.

Začala som klasicky kváskom. Najprv v prášku zo zdravého obchodu. Nebola to žiadna sláva, niečo som asi urobila zle, ale zakaždým, a skúšala som to asi 3-krát, sa mi na povrchu objavila pleseň. Tak som sa rozhodla, že si kvások založím sama. A podarilo sa.

Bolo to jednoduchšie než som si myslela.

Podobné články:

Sezóna plotov je tu
Jar je v plnom prúde a okrem tradičných jarných prác,...
Čítať ďalej
Šimon Plánička sa vracia!
Kto by si nepamätal mladého a nádejného poľnohospodára a jeho...
Čítať ďalej
glutamanglutaman
Glutaman sodný: V čom spočíva jeho škodlivosť?
O nevhodnosti používania glutamanu sodného sa dnes často hovorí. V...
Čítať ďalej
Neobyčajne obyčajný obchod s mäsom
Každý deň stretnúť človeka. To stačí. Píše vo svojej básni...
Čítať ďalej
chrobák v pôdechrobák v pôde
Ekozáhrada alebo ži a nechaj žiť
Už ste tento rok porýľovali záhradku? Predpokladám, že väčšina z...
Čítať ďalej
Autosedačky pre detiAutosedačky pre deti
Autosedačky pre deti
Keď som ako dieťa cestoval s rodičmi na letnú dovolenku...
Čítať ďalej

4 myšlienky na “Vôňa domáceho chleba

  1. Spätné upozornenie: Vůně domácího chleba | Dobře a zdravě žít snadno | Vonavky.in Vonavky, vune, parfemy, co jsou IN
  2. Firefox 11.0 Firefox 11.0 Windows XP Windows XP

    Olinka táto stránka nemá chybu teším sa s Vami a budem častou návštevníčkou. Je to fakt super ukázať aj druhým ako sa dá dobre a zdravo stravovať. Supééééééééér :-))))))) Sandra.

  3. Spätné upozornenie: Vůně z parkoviště »Dobře a zdravě žít snadno | Vonavky.in Vonavky, vune, parfemy, co jsou IN
  4. Firefox 12.0 Firefox 12.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Dobrý deň,
    ja som si včera založila kvások, takže v utorok budem piecť. Teším sa naň. Ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.