Aj obedové menu môže byť gastronomický zážitok. Čo si všímať?

Nízka cena, veľká porcia, jednoduchá príprava. Aj takto môžu vyzerať – a často aj vyzerajú – požiadavky na denné menu. Keď sa na tanieri stretnú všetky tieto požiadavky, môže sa stať, že zákazník dostane iba hmotu, ktorá ho zasýti. Gastronomický zážitok je tak nulový. Či už ide o pizzeriu v Poprade, bistro v Košiciach, alebo reštauráciu v Bratislave, obedové menu, ktoré pohladí všetky zmysly, je dnes už realitou. Ako nájsť podnik, v ktorom si zákazník dennú ponuku užije?

Samozrejmosťou je kvalita kuchyne

Či už je to reštaurácia v Poprade alebo vege bistro v Nitre, základom pre špičkové obedové menu je kvalitná kuchyňa. A na čele kvalitnej kuchyne je špičkový kuchár. Aj obyčajný instagramový či facebookový profil daného podniku dokáže napovedať viac. Našli ste na ňom príspevky so šéfkuchárom, jeho tímom?

Ide o jasný znak, že táto reštaurácia je na prácu svojho kuchára hrdá, váži si jeho zručnosti a stojí za ním. Aj táto zdanlivá drobnosť signalizuje, že tu sa dobre varí. Stávkou na istotu je však jeho kulinárske zručnosti vyskúšať naživo.

Aby jedlo dobre vyzeralo

Aj kebab v Poprade dokáže vyzerať skvelo, prečo by tak nemohlo vyzerať obedové menu? Iste, úskalím dennej ponuky je množstvo servírovaných porcií a požiadavka na rýchlosť. Ak si však kuchár stojí za svojou prácou, na pľac nepustí jedlo bez toho, aby s ním bol spokojný. Nech ide aj o obedové menu, ktorého reštaurácia vydá za deň stovky.

Plating, alebo aj aranžovanie jedla na tanieri, je samostatnou kategóriou. Tu skutočne platí, že jedia i oči. Vizuálna stránka je tak dôležitosťou súčasťou gastronomického zážitku. Vyzerá jedlo v danom podniku skvostne? Ste na dobrej ceste nájsť podnik, v ktorom bude obedové menu skutočne stáť za to.

Interiér dotvára zážitok z jedla

Ďalšou dôležitou súčasťou, ktorá dotvára pocit z obedu v podniku, je interiér. Stoly, stoličky, lampy, rozmiestnenie stolov, použité materiály. Ak hľadáte reštaurácie v okolí, ktoré dokážu pripraviť špičkové denné menu, všímajte si i tento aspekt.

Každý má iný vkus a osloví ho iný dizajn, ak však z interiéru cítiť rukopis architekta či dizajnéra, ide o reštauráciu, v ktorej ľuďom záleží na najmenších detailoch a chcú, aby sa zákazníci u nich cítili dobre. A dopriali si gastronomický zážitok.

Viac je niekedy menej – najmä pri dennom menu

Pri hľadaní podniku, v ktorom aj z obedového menu dokážu spraviť gastronomický zážitok, pomôže tiež pohľad na ponuku. Ak na „áčku“ pred bistrom nájdete kriedou na stredu napísaných 8 úplne odlišných jedál, len kuchyňa so špičkovým vybavením a tímom by dokázala všetky pokrmy pripraviť tak, aby boli zážitkom. Viac je v tomto prípade menej.

Súvisiace:  Aké sú druhy plastov?

Ak podnik ponúka jeden, dva chody, je si istý svojou prácou a verí, že milovník kvality si z tohto menu vyberie. Nie zbytočne rozsiahle denné menu v Poprade, Nitre či Košiciach dokáže tiež napovedať o kvalite jedla. Čoraz častejšie bývajú týždňové ponuky, ktoré kuchárom umožnia pripravovať aj viac ako dva chody v špičkovej kvalite počas celého týždňa.

Máš v hľadáčiku reštauráciu, o ktorej si myslíš, že jej denné menu ti prinesie gastronomický zážitok? Využi ultra rýchlu donášku jedla na foodpanda.sk.

 

Zdroj obrázka: shutterstock.com

Podobné články:

Jedlo domov Bratislava – to sú zdravé...
Ako zaistiť zdravé stravovanie sebe aj deťom, keď sú zavreté...
Čítať ďalej
Dni v znamení Raka
Ako dni Raka sa označujú len dva až tri dni...
Čítať ďalej
Triedenie a recyklácia nápojových kartónov
Alternatívou k chemickému ošetreniu jedál a nápojov pri dlhodobou skladovaní...
Čítať ďalej
Domáci pečený čaj
  Recept na túto sladkú voňavú maškrtu som objavila, ako inak,...
Čítať ďalej
Kváskovanie s Kamilou
Pre niekoho je pečenie s ražným kváskom samozrejmosťou, pre iných...
Čítať ďalej
O fazuli
Prednedávnom som mala na návšteve moju tetu. Býva na lazoch,...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.