Ako veľkí propagátori domáceho kváskového chleba sa musíme smutne priznať, že toto leto sme veľa chleba neupiekli a pre neustály pobyt v záhrade sme nakoniec museli vyhodiť aj samotný kvások 🙁 Našťastie to nie je pre nás nijaká katastrofa. Záhrada nám to všetko bohato vynahradila. A na jeseň začneme kváskový chlieb opäť pravidelne piecť.
Nemyslite si, že sme sa prestali zdravo stravovať a že sme pribrali nielen v páse, ale na celom tele. Opak je pravdou. Pohyb na čerstvom vzduchu každý deň po práci a cez víkendy celý deň až do večera nám dodáva nielen psychických síl. Vybehnúť na vrch našej záhrady v kopci je ako vyjsť osem poschodí, no nerobí nám to žiadny problém, ani sa nezadýchame. Najmä keď nás tam čakajú chutné černice.
K tomu máme po celej záhrade k dispozícii čerstvé uhorky, papriky či paradajky aj ich malé divé odrody a veru sa nehanbíme si kedy-tedy odtrhnúť a zjesť. Je to skvelá súčasť nášho paleo stravovania. No sem-tam si dáme aj chlieb. Olinkina kamarátka je taká dobrá, že ju zásobuje každý týždeň doma pečeným bochníkom a občas si z nehodám aj ja. Po dôkladnom prieskume jednej z predajní pečiva som objavil chlieb, ktorý v sebe kombinuje pšeničnú aj ražnú múku a kvások aj kvasnice, inak len soľ a vodu. V porovnaní s ostatnými kváziChlebmi hotový poklad.
Semtam sa postavím na váhu, aby som sa ubezpečil, že počas celého roka mám svojich stabilných 84 kilogramov. Ale aj tak sa v podstate teším na jeseň. Po zmene času už nebude mať význam chodiť do záhrady po práci, ostanú už len víkendy, prípadne dovolenka a to bude opäť čas pečenia domáceho chleba u nás doma. Založiť nový kvások nebude problém, stačí na to trochu ražnej múky a vody.
Piecť kváskový chlieb by nebol problém ani teraz, ale prišli by sme o jeden deň minimálne raz za dva týždne, kedy by sme nemohli ísť obaja do záhrady. A to by bola veľká škoda. Už tam síce nemáme veľa práce, ale dobre sa tam cítime a radi trávime v záhrade čas. A pri tom si nejakú prácu nájdeme alebo si pozveme niekoho na návštevu.
Komentáre