Chystáte sa piecť vianočné pečivo a radi by ste tento rok skúsili nejakú zdravšiu variantu svojich obľúbených druhov? Spoločne sa pozrieme, aký môžeme vytvoriť kompromis medzi chuťou cukroviniek, akú poznali naše babičky a zdravou výživou.
Za zlo, ktoré obsahujú klasické recepty na cukrovinky, považujú odborníci predovšetkým veľké množstvo bielej múky, bieleho cukru a tuku. Ako a čím tieto prísady nahradiť?
Nepoužívajte bielu múku
U prípravy perníčkov môžete bielu pšeničnú múku vymeniť za múku ražnú. U lineckých koláčikov alebo vanilkových rožkov použite múku pohánkovú, rovnako tak aj u zázvorových sušienok. Na výber máme aj ďalšie zdravšie múky ako špaldovú, grahamovú alebo pšeničnú celozrnnú. V bielej múke nenájdeme niektoré minerály a vitamíny a tiež toľko prospešnú vlákninu, v celozrnných múkach je jej však dostatočná porcia.
Namiesto cukru vyskúšajte prírodné sirupy
Biely cukor vo všetkých prípadoch vynecháme a do cesta vmiešame cukor trstinový, ktorý už je dnes v obchodoch bez problémov k dostaniu. Má o niečo viac minerálnych látok ako biely rafinovaný cukor. Pokiaľ ale chcete skúsiť ešte zdravší variant cukroviniek, slaďte namiesto cukru prírodnými sirupmi, trebárs ryžovým, javorovým či agávovým. Ďalším variantom je fruktóza alebo sladenie stéviou. Snažte sa tiež množstvo cukru v receptoch znižovať.
Nahradiť sa dá margarín aj vajcia
Margaríny obsahujú veľa nie príliš zdravých nenasýtených tukov, ktoré podporujú vznik artériosklerózy a srdcovo-cievnych ochorení. Vymeňte ich preto radšej za čerstvé maslo. Vynechajte tiež prípravu kalorických a tučných krémov. Namiesto nich použite kvalitné džemy alebo tvarohové krémy. Nemusíte ani pečivo obaľovať v množstve práškového cukru. Ten sa dá nahradiť napríklad sušeným mliekom. Existuje dokonca aj rastlinná náhrada za vajce, Vajahit, ktorý dostanete v predajniach zdravej výživy. Je vhodný pre protisklerotickú diétu vzhľadom k tomu, že neobsahuje cholesterol.
Vyvarujte sa zbytočnej chémie
Pri príprave cukroviniek sa vyvarujte polotovarov, náhrad a rôznych chemických prísad. Aj keď si vypracujete klasické cesto podľa starých receptov a nebudete sa pokúšať o žiadne nahrádzanie zdravšími surovinami, bude váš výrobok zdravší, než ak použijete predpripravené zmesi v prášku, ktoré obsahujú rôzne chemické prísady. Určité nevýhody má aj kypriaci prášok do pečiva, pretože jeho súčasťou sú pre telo nie príliš priaznivé fosfáty. Zamerajte sa teda na prášky bez fosfátov alebo jedlú sódu. Ak pridávate do cesta citrónovú kôru, samozrejme vyberajte ten, ktorý nebol chemicky ošetrený.
Otestujte si zdravé recepty v malých dávkach
Ak chcete ale nejaké zdravé cukrovinky tento rok upiecť, radšej si to najprv vyskúšajte na menšie testovacej dávke. Budete tak môcť odladiť prípadné nedostatky a recept si dotvoriť podľa vlastných požiadaviek a chuti. Vďaka tomu nenastane na Vianoce nepríjemné prekvapenie pre vás a vašu rodinu.
Komentáre