Kto by dnes nepoznal kávu, jej lahodnú chuť a povzbudzujúce účinky… Hádam by sme nenašli jedného takého človeka. A ak sa aj vyskytne nejaký zarytý odporca, aspoň pochváli jej vôňu, ktorá dokáže prestúpiť celú kuchyňu. No málokto z jej vyznávačov pozná pozadie vzpruhy ukrývajúcej sa v malých hnedastých zrnkách.
Niet divu. Kvalitná káva naozaj dokáže človeka dokonale nakopnúť a dodať mu potrebnú energiu. O tom niet pochýb. Ukrýva v sebe účinnú látku pod názvom kofeín, ktorá má výrazne stimulujúci účinok.
Ten spolu s metylxantínom vybudia náš nervový systém, čím udržujú koncentráciu, pozornosť a vôbec, dodávajú nášmu telu celodenné energiu. Samozrejme v závislosti koľko šálok tohto lahodného nápoja si doprajeme.
Káva má silné antioxidačné účinky
Navyše v káve sa ukrýva okolo tisíc ďalších látok z toho do dvesto antioxidantov pozitívne vplývajúcich na ľudský organizmus. A keďže si naše telo nedokáže vytvoriť potrebné množstvo antioxidantov, potrebuje ich získať zvonku. Medzi takto z kávy získané významné antioxidanty patria aj polyfenoly, podieľajúce sa na ochrane bunkového proteínu a DNA.
Tieto látky majú oveľa väčšie účinky ako tie, získané zo zeleného čaju. Pri tom správnom pražení vznikajú takzvané melanoidy so silnými antioxidačnými účinkami. Na to, koľko budete mať v jednej šálke antioxidantov, závisí od jej prípravy. V tomto smere sa najlepšie javí espresso pred instantnou, zalievanou a prekvapkávanou – v tomto poradí.
Káva má aj vďaka týmto antioxidantom výrazne preventívny účinok proti vzniku nádorových ochorení, najmä čo sa týka rakoviny hrubého čreva. Rovnako tak znižuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky druhého typu vďaka horčíku. A nemalý význam má aj pri zabraňovaní vzniku pečeňových ochorení, hlavne pri cirhóze pečene. No a preventívne účinky kávy sú dobre známe pri Parkinsonovej a Alzheimrovej chorobe.
Pri určitých zdravotných ťažkostiach ale s kofeínom opatrne
Aby všetky tieto benefity kávy boli aj zužitkované, mali by ste dbať na odporúčania odborníkov a lekárov. Vaša ideálna dávka pre zdravé raňajky by nemala presiahnuť dvesto až štyristo miligramov kofeínu, čo predstavuje približne štyri šálky denne. Pochopiteľne záleží aký druh kávy pijete a akým spôsobom si ju pripravujete.
Káve ako takej by sa mali vyhýbať ľudia trpiaci vysokým tlakom, žalúdočnými problémami, žlčníka a pankreasu a štítnou žľazou. Podobne aj tehotné a dojčiace ženy by sa mali mať na pozore.
Pre a proti, čo sa týka kávy, sme si vysvetlili. Teraz nám už iba zostáva povedať, kedy je ju najvhodnejšie piť. Mnohí ľudia tvrdia, že bez rannej kávy by si ani nedokázali predstaviť začiatok dňa. Navyše, pijú ju veľakrát nalačno, bez mlieka, čo môže uškodiť žalúdočnej sliznici.
Výskumy dokázali, že príliš včasné pitie kávy a krátko po obede nemá na náš organizmus ten správny vplyv. Totiž hneď ráno sa v tele vylučuje látka kortizol, ktorá zodpovedná za náš imunitný systém, metabolizmus a reguláciu stresu. Čiže ak ho doslova ráno zalejeme kávou, nemôže sa v potrebnej miere prejaviť.
Na pitie kávy existuje ten správny čas
Takže namiesto toho, aby sme kávou podporili naše ranné prebúdzanie tela a mysli, tak potlačíme nábehovú fázu kortizolu a jediné, čo dosiahneme, bude umelo vytvorený pocit čerstvosti stúpnutím krvného tlaku. A to, čo sme pôvodne plánovali, čiže zvýšiť pozornosť tak naopak dôjde k jej utlmeniu.
Káva ani keby nahradzovala kortizol, ale v jeho falošnej podobe. Nehovoriac o tom, že ak toto praktikujeme dlhodobo, tak si naše telo zvykne na kofeín hneď po prebudení a bude ho žiadať čím ďalej tým viac. Kedy sa teda oddať tomu zázračnému nápoju akým bezpochyby káva je?
Ak vstávate, tak, ako väčšina Slovákov okolo šiestej, siedmej, počkajte s konzumáciou kávy do takej deviatej, pol desiatej. A tú obligátnu druhú šálku si doprajte až okolo štvrtej, piatej. Vyhnete sa tak konfrontácii kofeínu s kortizolom. Navyše, dajte pozor, aby ste si nezvykli piť kávu neskoro podvečer, pretože budete mať s vysokou pravdepodobnosťou problémy so spánkom.
Kvalitnú kávu hľadajte v špecializovaných predajniach
No a akú kávu si dopriať? Predovšetkým kvalitnú a potom je už len na vás, či strojovú alebo zalievanú. Je pravdou, ako sme už spomínali, že optimálna príprava kávy je na spôsob espresa, no sto ľudí, sto chutí.
Muži vo všeobecnosti dávajú prednosť klasickej zalievanej tureckej a ženy zase tej jemnejšej, instantnej. A mnohí ľudia bez rozdielu kávu kombinujú s mliekom, alebo smotanou. Kofeín v káve má tak pomalší nábeh účinku a zároveň nedráždi žalúdočnú sliznicu.
Kávu ako takú nekupujte v hypermarketoch ale v špecializovaných predajniach a na špecializovaných webových stránkach. Jedine tak budete mať záruku kvality.
Komentáre