Osem kohútov je slušná porcia pre kuchyňu

Klasický dedinský dvor okrem vstupu do domu zabezpečuje aj vstupy do kuchyne, myslím tým materiálne vstupy, potraviny a suroviny na prípravu jedál. A nie sú to len zemiaky a zelenina či bylinky, ale aj poctivé domáce mäso. Azda najjednoduchšie je chovať sliepky, je z nich dvojaký úžitok a veľa to nestojí ani času ani peňazí.


Aj my chováme sliepky len optimálny čas, teda že pokiaľ znášajú primerane dosť vajec, majú o všetko postarané a potom im doprajeme „horúci kúpeľ“ a neostýchame sa ich uvariť v polievke alebo upiecť v elektrickej rúre.

Kým zvládneme chov z vlastných kuriatok od kvočky, zatiaľ nakupujeme malé kuriatka, z ktorých si sliepočky vychováme sami. A pretože vieme, že musíme počítať aj s úhynom aj s tým, že časť kuriatok sa zmení na kohútov a vajíčka znášať nebude, nakupujeme vždy viac kuriatok, než plánujeme chovať nosníc. Zvyčajne dvojnásobok. Takže okrem mäsa z vyraďovaného chovu nosníc máme aj mäso z mladých kohútov. To všetko je plus k vajíčkam od nosníc, samozrejme.

Tento rok nám to vyšlo tak, že k deviatim sliepkam si nechávame jedného parádneho kohúta, dúfajúc, že budú kvočky aj dobre oplodnené vajíčka a z nich kopa kuriatok, a osem jeho bratov poslúži v kuchyni, časť už svoje poslanie splnila. Dva aj opustili našu domácnosť ako podarúnok. A keďže teraz chováme Plymutky, teda poloťažké plemeno, vieme že aj sliepky budú ťažšie, ako Dominanty, ktoré mali ledva 1,2 kila, a kohúti sú ešte väčší. Polročné aj mladšie kusy mali od 2,5 do 3,2 kila a mali by tie zvyšné ešte podrásť. To už je pekný kúsok v hrnci aj na pekáči. Nehovoriac o chuti 😉

Mať možnosť každý mesiac zarezať jedného kohúta alebo poriadne veľkú sliepku je slušný príspevok k potravinovej sebestačnosti rodiny. Dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby s rôznymi prílohami, takže to nemusí byť jednotvárne jedlo. A keď sa nám minule ohlásila vzácna návšteva, povedal som to, čo bývalo na dedinách zvykom: „Zarežeme sliepku.“ Aj keď my sme zarezali kohúta, úplne bio a k nemu bola rovnako bio príloha z našej záhrady.

Podobné články:

fialová reďkovka z balkóna
Fialová reďkovka z balkóna
Nie každý experiment dopadne vždy dobre. Mne sa to prihodilo...
Čítať ďalej
Údená šunka z obchodu? Utekajme...
Či už je človek veriaci alebo nie, akosi intuitívne na...
Čítať ďalej
Zdravá výživa pre moje rastlinky v ohrození?
Tak ako pre seba a mojich milých doma vyberám kvalitné...
Čítať ďalej
Spomienky na lyžovačku
Sedeli sme tak pod jabloňou v záhrade a v tejto...
Čítať ďalej
Najlepšie skladovanie úrody zo záhrady
Hrozno už máte pravdepodobne dávno obraté a spracované. Hrušky a...
Čítať ďalej
2 kroky k dokonale zafarbeným zdravým vlasom
Nie je žiadnym tajomstvom, že farbenie vlasov bežnými farbami, ktoré...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.