Prenosná treláž pre kiwi

Naša záhrada preteká rozmanitosťou, nie je to žiadna monokultúrna farma. Každý kút vyzerá inak a poskytuje iné potešenie oka aj mlsných jazýčkov. Medzi inými bežnými aj menej známymi rastlinami pestujeme aj kiwi. Špeciálne pre ne som navrhol a vyrobil prenosnú opornú konštrukciu. Využil som zvyšky dreva z iných konštrukcií, takže ma skoro nič nestála, len trochu času. Rastlinám som uľahčil vegetáciu a Olinke som urobil veľkú radosť.



Cez leto boli kiwi na gangu, ale na zimu sa sťahovali do domu, aby mladé rastlinky nevymrzli. A keďže je to liana, cez sezónu vždy podrástli. Ľahká kovová opora v kvetináči prestala stačiť, tak som vymyslel robustnejšiu spolu so spôsobom ľahkého prenášania.

Opora pre kiwi
Základom je rám okolo kvetináča

Podľa veľkého plastového kvetináča som navrhol rám z latiek z červeného smreka a spojil dvojicou vrutov. Na ráme leží kvetináč svojím lemom, vonkajšie rúčky uľahčujú prenášanie hotovej konštrukcie.

Rám je podľa výšky dverí v dome

Stabilitu kvetináča v ráme zabezpečuje drevotrieskové dno, prednou priečkou spojené s rámom, dlhšou zadnou so zvislými prvkami opory.

Na hotovú konštrukciu som na záver upevnil mriežku tiež z červeného smreka, latky majú prierez 2×2 cm a sú uchytené len na krajoch. Aby sa dali rastliny dobre upevňovať k opore, latky mriežky presahujú pár cm aj za okraj základného zvislého rámu.

Celý rok sú kiwi pod strechou na priedomí, v zime ich prenášame do domu. Zdá sa, že im takáto starostlivosť prospieva. Dúfam, že pár rokov takto vydržia, kým spravíme pergolu, kde by mali násjť svoje definitívne miesto.

Podobné články:

paradajky vám pomôžu
Nemáme potrebu kupovať paradajky v obchode
Pri našom spôsobe stravovania zjeme naozaj kvantum zeleniny. Ku každému...
Čítať ďalej
Abeceda lekárov
Abeceda lekárov
Poznáte svojho lekára? Viete, kde ordinuje? Výborne. A čo keď...
Čítať ďalej
Usmievajte sa. Nové implantáty ochránia vaše zuby...
Chýba vám zub v ústach, alebo sa hanbíte za svoj...
Čítať ďalej
Krabice na pizzu
Pizza získala povesť nekvalitnej potraviny vďaka niektorým nepoctivým výrobcom. Dobre...
Čítať ďalej
Mokrá bageta zo stanice
Ach, a ja som sa tak tešila. Tak ako vždy, keď...
Čítať ďalej
Ako som si urobila miesto v chladničke
Veľmi rada experimentujem s rôznymi druhmi sladidiel. Čím prírodnejšie, tým...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.