V minulosti často dochádzalo k sporom, či káva je zdravá alebo nie. Niektorí ľudia jej fandili, iní naopak nie. Ovšem výskumy hovoria, že káva je dobrá, obsahom antioxidantov rozhodne porovnateľná so zeleným čajom. Treba ale pripomenúť, že všetkého veľa škodí, aj kávy. Ak budete kávu piť s mierou, rozhodne si s ňou nemôžete nijako ublížiť. Práve naopak. Navyše káva je nápojom, ktorý dýcha históriou. Poďme sa na ňu spoločne pozrieť.
Korene siahajú do ďalekej Etiópie
Samozrejme musíme začať tým, že pravlasť kávy pochopiteľne nie je Taliansko. Za pestovaním kávy je potrebné sa vydať mimo Európy, až do ďalekej Etiópie. Nechýbajú legendy, ktoré sú s ňou späté. Ale presne premyslené, plánované pestovanie kávy, to je záležitosť hlavne Jemenu. Síce tu platil zákaz vývozu tejto plodiny, však, ako sa hovorí, zákazy sú od toho, aby sa porušovali. Preto sa sa nakoniec holandským obchodníkom podarilo vyviezť kávové zrná do Európy. Prekladiská, z ktorých nová plodina putovala ďalej po starom kontinente, sa nachádzali v Taliansku. Postupne sa stala doménou predovšetkým benátskych kupcov.
Kde zvieral šálku Giacomo Casanova
Ruka v ruke s kávovými zrnami sa v Taliansku zabývala aj príprava tohto nápoja. Vznikali prvé kaviarne. Napríklad Café Florian, otvorená v roku 1720, existuje dodnes a pýši sa tým, že ju navštevoval aj známy milovník žien Giacomo Casanova. Z Talianska sa kávový nápoj šíril do Európy. Veľmi si ho obľúbila napríklad rakúska panovníčky Mária Terézia, ale aj na iných kráľovských a šľachtických dvoroch sa stal neoddeliteľnou súčasťou odpočinkových dýchánkov.
Kvalita sa drží niekoľko storočí
Predaj a praženie kávy sa pritom stalo talianskou doménou, hoci sa tu kávovníky nepestujú. Zrodil sa celý rad malých pražiarní. Mnohé pôvodne rodinné podniky sa premenili vo väčše firmy a dnes sa jedná napríklad o veľké spracovateľské závody (Lavazza, Illy, Segafredo). Iné ale zostali v malom komornom duchu. Trebárs rodinná pražiareň Caffe l’Antico spracováva malé dávky kávy pražením na plyne. Niektoré rodinné firmy si držia kvalitu a tradíciu už niekoľko storočí. Dať si šálku ich kávy je potom skutočný zážitok. Veľa pražiarní potom vznikalo aj v prvej polovici 20. storočia.
Výsledná chuť nápoja sa stáva alchýmiou
Veľmi dôležité je vyladiť správnu chuť kávy. Určite pre vás nie je tajomstvom, že existuje káva Arabica a Robusta. Správny pomer dodá vyváženú chuť. Jej ladenie vyžaduje bez preháňania veľkú dávku alchýmie. Niekde viac dominuje jedna zo zložiek, v druhej sú obe vyvážené. Môžu byť aj kávy, ktoré sú 100% Arabica, alebo naopak 100% Robusta. Záleží aj na každom konzumentovi, čo ho viac osloví. Každý dáva prednosť inej chuti, z čoho je jeden človek sklamaný, môže byť iný nadšený.
Inšpirácia starodávnymi receptami
Sú firmy, ktoré sa obracajú k znalostiam svojich predkov, vychádzajú z nich, inšpirujú sa nimi. Značka Carracci Caffé siaha bez rozpakov aj po starodávnych receptoch na prípravu kávy, ktoré skrývajú archívy v talianskej Bologni. Testuje ich, skúma, či sa dajú uplatniť aj dnes. A dajú. Aj takú kávu si preto môžete pri svojej návšteve Talianska dať a vychutnať si ju. Samozrejme ale ide o finančne dosť nákladnú záležitosť. Ale milovníci tmavého horúceho moku také skúsenosti určite ľutovať nebudú.
Tajomstvo sa dedí po generácie
Káva sa samozrejme tiež neobišla bez reklamy. Výrobca Café Mauro a zakladateľ tejto značky Demetria Mauro si ako prvý objednal reklamu v televízii. Mal úspech. Jeho značka existuje od roku 1949. Veľmi dôležitý pre výslednú chuť kávy je aj spôsob jej praženia. Napríklad aj značka Tre Forze! sa praží na dreve olivovníkov, čo sa samozrejme premieta do výsledku. Veľakrát býva spôsob praženia a zaobchádzanie s kávovými zrnami prísnym rodinným tajomstvom, ktoré sa u malých výrobcov dedí z generácie na generáciu.
Komentáre