web analytics
feb 182014
 
domáci tavený syr

Ak potrebujete natrieť deťom chlebík na raňajky či desiatu, hodí sa na to čosi dobre roztierateľné. Buď nejaká pomazánka alebo trebárs tavený syr. Ibaže ten, čo dostať kúpiť bežne v obchode, plný chemických taviacich solí, nie je tým pravým ani pre dospelých, nie to ešte pre deti. Ak vám však konzistencia a chuť takéhoto syra vyhovuje, dokážete si ho vyrobiť aj doma. Použiť pritom môžete suroviny, ktoré ste si trebárs aj sami vyrobili. Napríklad domáci tvaroh.

 



Základom pre výrobu domáceho taveného syra je tvaroh. V jednom z minulých článkov som takýto postup výroby opisovala. Ibaže vtedy som použila tvaroh kúpený v obchode. Balený vo vaničke po 250 g. Najprv som ho v miske zmiešala s 1 KL jedlej sódy a po desaťminútovom státí som ho začala ohrievať na panvici s nepriľnavým povrchom na troche masla. Výsledný produkt však nemal konzistenciu taveného, ale rovno plátkového syra. Napriek tomu bol vynikajúci.

Základom je tvaroh. A ten domáci je najlepší

domáci tvaroh

domáci tvaroh

Dnes som robila tavený syr znova. Miesto tvarohu vo vaničke som však použila tvaroh domáci. Ten som získala miernym ohriatím skysnutého mlieka z mliekomatu. Mlieko z automatu je na výrobu domáceho tvarohu priam ideálne. Mojím zdrojom takéhoto mliečka je pojazdný mliekomat. Ale keďže v našom meste sa nič podobné nevyskytuje, na moje šťastie mám dobrú svokru na dedine a tá mi mlieko vždy zabezpečí. Aj keď sa doporučuje takéto mlieko pred požitím prevariť, ja to nikdy nerobím. Pokiaľ je sladké, využívam ho na varenie a do kávy. Keď už je mierne nakyslé, v sklenenej nádobe ho nechám na stole pri izbovej teplote tak dva-tri dni skysnúť. Kyslé mlieko potom už len mierne ohrejem a ono sa krásne zrazí. Vznikne fantastický domáci tvaroh a srvátka. Tú ešte teplú vypijem a tvaroh použijem na rezance, do koláča či, ako dnes, na výrobu taveného syra. Ani kvapka mlieka tak nevyjde nazmar.

Tavený syr ľahko a rýchlo

taveňák bez tavenia

taveňák bez tavenia

Dnes som teda ako základ pre tavený syr použila domáci tvaroh. Bolo ho asi 300 g. Najprv som ho v miske zmiešala s 1 ČL jedlej sódy. Malo to stáť cca 10 minút. Lenže ja šikovná, som pre vás písala nový článok a tak som si až po dobrej polhodine spomenula, že však mám v kuchyni rozrobený tvaroh a treba ho ešte „roztaviť“ na panvici. Idem sa teda pozrieť, čo sa s ním deje a čo nevidím? Tvaroh sa už na syr „pretavil“ sám. A tá konzistencia. Neuveriteľné. Vyzeralo to, ako keby som vytlačila karičku z črievka. Paráda. Chuti som ešte trochu pomohla. Ale len štipkou soli a mletej červenej papriky. S čerstvým kváskovým chlebom chutil úžasne.

domáci tavený syr

úžasný tavený syr

Ak sa aj vy odhodláte urobiť si tavený syr doma, nielen, že ochránite vaše telo pred pôsobením zbytočnej chémie, ale pridaním vami obľúbených korenín získate jedinečnú pochúťku, ktorú by ste v obchode len ťažko zohnali.


 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.