Vylepšené hanácke koláčiky z celozrnnej múky

Hanácke koláče

Na nápad upiecť si poctivé domáce koláčiky som prišla vo chvíli, keď som minule vošla do novootvorenej pekárne v našom meste. Na prvý pohľad úžasný výber. Na druhý úžasná jednotvárnosť. Všetko na jedno kopyto. Buď presladené alebo mastné. Alebo oboje dokopy.


A na otázku, či majú aj niečo celozrnné, pohotová odpoveď: „Áno. Samozrejme“. A naozaj mali. Ibaže možno netušia, čo ja dávno viem. A určite nielen ja. Že celozrnné neznamená len trochu fľakaté. Celozrnné znamená hutné, pevnejšie a rozhodne nie to ich, vate podobné čosi, čo o celé zrno možno ani nezavadilo. Pritom upiecť doma kysnuté koláčiky s rôznymi náplňami nie je žiadna veda. Z jednej dávky cesta si môžete urobiť trebárs jablkový závin s orechmi a z druhej jednohubky podobné mojim.

Na dva plechy koláčikov budete potrebovať cca 600 gramov múky. Je som použila špaldovú. K tomu pol kocky droždia, 1 PL trstinového cukru a trochu teplej vody na kvások. Do cesta som ešte pridala štipku soli, plátok zmäknutého masla hrúbky asi pol centimetra a cca 2 deci teplého mlieka.

koláčiky pred pečením

moje koláčiky pred upečením

Najprv som vsypala múku do misy. V strede som urobila malú jamku. V nej som rozrobila kvások z droždia, cukru a vody. Kvások som nechala stáť asi 15 minút. Potom som pridala maslo, soľ a teplé mlieko. Cestíčko som dôkladne vymiesila. Až kým sa prestalo lepiť na ruky. Takto pripravené cesto som nechala na teplom mieste kysnúť asi pol hodinu.

Medzitým som si pripravila plnky. Najprv tvarohovú. Veľmi jednoducho som hrudkový tvaroh vymiešala s trochou trstinového cukru a stévia koncentrátu. Môže sa použiť aj cukor vanilkový. Podľa chuti. Ďalšie dve plnky boli orechová a maková. Na hrubo mleté orechy a mletý mak som zaliala vriacim mliekom. Do orechovej plnky som pridala iba stéviu a do makovej aj trochu trstinového cukru. Aby bola maková plnka trošku šťavnatejšia, primiešala som do nej ešte domáci miešaný džem. Množstvá surovín do plnky neuvádzam, lebo ich vždy robím od oka. Najlepšie vždy o čosi viac. Všetky zvyšky aj tak zúžitkujem. Napríklad na spestrenie raňajkovej kaše. U mňa nič nevyjde nazmar.

Keď cesto už zdvojnásobilo svoj objem, treba ho vyvaľkať. Ja som urobila placku hrubú tak pol centimetera. Nožom som ju rozkrájala na štvorce cca 5×5 centi. Na každý štvorec som položila kôpku tvarohovej plnky. Tú som potom zabalila do akýchsi batôžtekov. Naplnené koláčiky som otočila miestom spojenia dolu. Takto som ich nechala podkysnúť ešte asi 10 minút. Po tejto dobe som na vrchnej strane urobila dnom hrnčeka malú jamku. Celú buchtičku som potrela rozšľahaným vajíčkom. Jamky som naplnila makovou a orechovou plnkou. A keďže som mala chuť sa trochu pohrať, na vrch prišiel plátok mrazenej broskyne z našej záhrady a úplne na vrch posýpka z trošky múky, masla a mletého trstinového cukru. Takto vyčačkané koláčiky som piekla pri teplote 200 st.C asi 20 minút.

koláčiky už upečené

a dobrota je hotová…

Možno sa vám nebude chcieť robiť toľkú parádu ako mne. Na druhej strane bohate stačí, keď si pripravíte aj jednu alebo dve plnky. Dôležité je, že použijete múku, akú chcete vy, aj cukru toľko, koľko vyhovuje vám. O tuku a kde akých vylepšovadlách ani nehovorím. Koláčiky ostanú dlho čerstvé a môžete si ich vychutnať s kávou, čajom alebo mliekom. Alebo zabaliť deťom do školy ako chutnú desiatu.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.