Vyhodené vianočné stromčeky pre záhradu

V januári sa na sídliskách začali objavovať smreky a jedličky, vyhodené po tom, ako doslúžili čo by dekorácia Vianoc. Pristavili sme k nim auto, z kufra vybrali pripravené teleskopické nožnice a previezli ich po častiach do našej záhrady. Pretože čečina z ihličnanov môže byť cennou surovinou. Nie len v prírodnej záhrade.


Ľudia si nakúpia živé stromčeky, aby im zdobili niekoľko dní príbytky a potom sa ich zbavujú. Keď sme kedysi bývali v tehlovej bytovke s lokálnym kúrením, aj vianočný stromček skončil v sporáku, okrem vrchovca, z ktorého otec vždy vyrobil habarku. Buď mame do kuchyne alebo sebe do dielne. Čím modernejšia spoločnosť, tým menej dokáže recyklovať všetky svoje materiálne výrobky. Všetko sa vyhadzuje, zo všetkého je odpad, za ktorého likvidáciu si samozrejme spoločnosť nechá dobre zaplatiť.

My sme veľkými nožnicami odstrihli konáre od kmeňa a naložili ich do kufra auta, ktorý sme vyložili veľkou fóliou. Na vrch sme naložili aj ten kmeň. Raz sa nám podarilo takto zrecyklovať dva stromčeky naraz a to bol kufor celkom plný.

V záhrade sme vetvy nastrihali na malé asi 5-8 cm dlhé kúsky. Chvíľku to trvá a nakoniec sú z toho ledva dve 40 litrové nádoby materiálu. Na čo je to dobré?

Napríklad na maliny. Maliny namulčované ihličím rastú ako divé. Vyskúšali sme si to pred časom, keď sme mohli doviesť ihličnatú štiepku od svokrovcov. Lenže tento zdroj je už vyčerpaný a kde brať haluze zo smrekov, keď vlastné nemáme a z cudzieho nechceme? Vítanou príležitosťou je práve obdobie po Vianociach. Sídliská sú plné vyhodených použitých vianočných stromčekov.

Maliny sú lesné ovocie. Vyhovuje im prostredie ihličnatých lesov s nástieľkou z ihličia. Tak im ho doprajeme. Mohli by sme im dopriať tiež nástieľku z borovicovej kôry, tú by sme však museli kupovať. Takto zbavíme mesto použitých živých stromčekov, ktoré by inak skončili na skládke alebo v spaľovni. U nás poslúžia ako okysľujúci mulč malinám. Ochránia ich pred stratou vody vyparovaním, pred burinou a poskytnú výdatné hnojivo.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.