Čím zakúriť v saune

Pobyt v saune je typickým pre časť Ruska a Fínska. Nie len, že umožňuje v chladnom podnebí prehriať celé telo a osviežiť ducha, ale má aj blahodárne účinky na zdravie človeka. Preto sa sauny rýchlo rozšírili do celej Európy a stavajú sa aj u nás. Než sa rozhodne aj vy pre svoju saunu, musíte si vybrať vhodný zdroj tepla.

Pece do sauny majú za úlohu vyhriať nie len vzduch, ale najmä vytvoriť dostatok pary. Pobyt v horúcej pare je totiž základným princípom saunovania. A následné prudké ochladenie v studenej vode alebo dokonca v snehu. Para vzniká najčastejšie polievaním rozhorúčených kameňov vodou, ale záleží najmä od toho, kde si plánujete svoju saunu zriadiť. Iné je to v meste a iné ak bývate na vidieku.

saunová pec

Ideálne je postaviť si saunu ako osobitný objekt v záhrade, blízko kúpacieho jazierka. Zdrojom pary budú saunové kachle na drevo a nemusíte sa trápiť budovaním elektrického prívodu pre pec. Osvetlenie vyriešite aj solárnym systémom s akumulátormi. Samozrejme, že takéto saunové kachle vyžadujú viac starostlivosti, ale poskytnú vám za to autentický zážitok. A drevo je na vidieku stále ľahko dostupným palivom.

elektrická pec do sauny

Jednoduchšou obsluhou sa vyznačujú saunové pece elektrické a netreba pre ne budovať ani komín. Zaberú menej miesta a preto sú obľúbené pri budovaní sauny vo vnútri domu alebo aj bytu. S ich pomocou ľahko prebudujete niektorú voľnú miestnosť na saunu a pece do sauny volíte podľa jej veľkosti a uvažovaného počtu ľudí v saune. Niekto dáva prednosť samote, pre iného je to príjemné stretnutie s priateľmi s rovnakými záujmami.

Moderné saunové pece vám dovoľujú zvoliť si miesto aj druh sauny podľa vašich preferencií a dispozičných možností. Či už prerábate dom alebo budujete zbrusu novú saunu, vždy si vyberiete podľa seba. A už onedlho si môžete užívať saunu a jej blahodárne účinky vo svojej vlastnej saune.

Podobné články:

chlieb tekvicový
Kváskový chlieb bez práce
Presný postup ako si upiecť doma kváskový chlieb nájdete v...
Čítať ďalej
Kvasená zelenina – pickles
Máte v záhrade posledné kusy čerstvej zeleniny, ktoré už dlho...
Čítať ďalej
suchá večera
Nemocničná strava – večere
Je to už celý mesiac, čo som naposledy večerala v...
Čítať ďalej
bio-planete-panensky-kokosovy-olej
Bio kokosový olej – voňavé pohladenie
Dávno sú preč časy, keď sme si kokosový orech mohli...
Čítať ďalej
môj nový robot
Ako som skoro reklamovala nový mixér
Aj vy máte občas pocit, že vaše elektrospotrebiče chcú byť...
Čítať ďalej
Slovenské špekáčiky: Stali sa lahôdkou, ktorej už...
Slovenský špekáčik, to bol v minulosti pojem. Aj notorickí zástancovia...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.