web analytics
mar 202014
 
hrozno

Možno už majú viacerí túto činnosť pre tento rok za sebou. Bodaj by aj nie. Veď času na rez viniča bolo viac než dosť. Relatívne teplá zima bola k nedočkavým záhradkárom obzvlášť láskavá. Nehrozili žiadne ukrutné mrazy a teda ani vymrznutie mladých výhonkov a tak sa dalo strihať prakticky kedykoľvek. No napriek tomu verím, že sa nájdu aj opozdilci, ktorí sa na rez viniča ešte len chystajú a dobré rady iste uvítajú.

 




Hoci, ako som už spomínala, bola zima tento rok naozaj veľmi mierna, s rezom viniča nebol dôvod sa ponáhľať. V podstate ani teraz, v druhej polovici marca, ešte púčiky nie je vidieť. Vinič ešte spí. Nebude to ale dlho trvať a situácia sa zmení. Vo výhonkoch začne prúdiť miazga a pri reze by mohlo hroziť jej vytečenie. To by možno nebol až taký problém. Horšie by bolo, keby táto tečúca miazga zasiahla nové rozvíjajúce sa očká. Tie by mohla zalepiť, čím by im zabránila plynule rásť. No a nastávajúca úroda by tak bola v ohrození. Čo samozrejme nechceme. Preto poďme strihať. A hneď.

Dodrž pravidlá, bude aj úroda

húština pred rezom

húština pred rezom

Nie, nebojte sa, strihanie viniča nie je žiadna veľká veda. Stačí však dodržať zopár jednoduchých zásad a vaša úroda bude bohatá. A nielen to. Bude hlavne zdravá. A to aj bez použitia tony chemických postrekov. Neveríte? Vyskúšajte.
Základom je, aby jednotlivé výhonky na viničovej sadenici mali dostatok svetla a prúdiaceho vzduchu. Preto aj pri reze platí, že menej je viac. Čiže čím menej očiek ostane, tým viac miesta, svetla aj výživy budú jednotlivé výhony z nich vyrastajúce mať. Koľko a ktoré očká teda nechať a čo všetko z rastliny odstrániť?

Ťažeň a čapík

mladá sadenica

mladá sadenica

Postup pri reze viniča závisí od veku jednotlivých sadeníc. V zásade platí, že mladá sadenica sa najprv vytvaruje. To znamená, že ak máte vedenie na drôtoch, vedie sa výhonok najprv kolmo hore do výšky cca pol metra. Tu sa najčastejšie nachádza prvé „poschodie“ drôtu. Keď výhonok dosiahne túto výšku, začne sa vyväzovať do vodorovnej polohy. To preto, aby nové výhonky, ktoré z jeho očiek vyrastú, a ktoré smerujú nahor, mali dostatok miesta. V mieste ohybu vznikne časom zhrubnutá časť, z ktorej budú v budúcnosti vyrastať nové rodivé výhony a tu sa budú aj strihať.

staršia sadenica

staršia sadenica

Za rodivé výhonky sa považujú tie, ktoré vyrástli vlani. V oblasti ohybu sa spravidla nechávajú dva. Ostatné sa, bohužiaľ, musia bez milosti odstrániť. Z dvoch nechaných výhonkov sa jeden skráti na 6 až 8 očiek. Závisí to od toho, ako ďaleko od seba sú jednotlivé sadenice. Tento výhonok sa volá ťažeň a po skrátení sa vyväzuje do vodorovnej polohy. Druhý výhonok sa skracuje na dve očká. Je to takzvaný záložný čapík. Ako už názov napovedá, slúži ako záloha v prípade, že po reze príde ešte silnejší mráz a rašiace mladé výhonky na ťažni spáli. Ťažeň sa môže vyviazať hneď po strihu, ale nevadí, keď s tým počkáte až dovtedy, pokiaľ sa miazga dobre nerozprúdi a výhonok tak bude elastickejší. Nebude tak hroziť jeho zlomenie a teda neplánovaná strata rodivých očiek.

Pri starších sadeniciach postupujeme podobne. Ak však máte medzi jednotlivými rastlinami miesta viac, môžete, tak ako ja, nechať na výhonky štyri. Vytvoríte tak dva ťažne a dva čapíky. Ťažne potom vyviažete smerom od stredu kríka a čapíky smerom do stredu kríka. Budete tak mať viac výhonkov a aj viac strapcov. Dajte však pozor, aby mali dostatok vzduchu a svetla.

Vinič si strihám už roky úplne sama. Sčasti intuitívne, sčasti podľa odborných príručiek. Baví ma tvarovať ho a s nádejou očakávať, ako to celé dopadne. Či bude úroda a či nie. Zatiaľ to ale vždy dopadlo tak, že pokiaľ mali úrodu susedia, mala som ju aj ja. A to je pre mňa najdôležitejšie.


 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.