Ak ste si už niekedy na obale prečítali, čo všetko obsahuje váš každodenný chlieb, možno mnohým napadlo, že by snáď bolo lepšie upiecť si pre seba a svoju rodinu podobný chlieb doma. Bol by ale len zo surovín, ktoré do neho naozaj patria. Žiadne éčka, žiadna zbytočná chémia. A navyše čerstvo upečený, voňavý, s chrumkavou kôrkou. Ak to chcete skúsiť, nech sa páči. Prezradím vám môj momentálne najaktuálnejší hit. Recept na môj zatiaľ zo všetkých najvydarenejší kváskový chlieb. Na jeho upečenie nebudete potrebovať žiadne extra pomôcky. Ani formu, ani domácu pekárničku. Všetko zvládnete s úplne obyčajnou rúrou a jedným plechom.
Receptov na kváskový chlieb je neúrekom. Aj ja som ich vyskúšala hneď niekoľko. Celý môj vývoj, od tuhého chleba v tvare hranola pečeného vo forme, cez prvý pokus o bochník až po naozajstný chlieb hodný pekárskeho majstra nájdete spolu s fotkami v starších článkoch práve na tomto webe. Bez mučenia priznávam, že mne síce chutil vo všetkých tvaroch a od samého začiatku, ale s mojimi milými domácimi to bolo trochu zložitejšie. Až chlebík upečený podľa tohto receptu chutí naozaj všetkým. Vrátane mojej dcéry aj môjho priateľa. Dokonca až tak, že sme úplne prestali kupovať chlieb v obchode.
Recept na skvelý kváskový chlieb
Inšpiráciou na upečenie tohto chleba mi bol skvelý rozpis na autorkou nazvaný Vinohradnícky chlieb zo stránky maskrtnica.cz. Chlieb podľa tohto receptu však bol biely, čo mne celkom nevyhovovalo a tak som si ho upravila. Pracovného postupu sa ale pridržiavam a doporučujem to aj vám. Verte mi, oplatí sa.
Čo potrebujeme:
Najprv nakŕmime kvások. Vezmeme 1 PL živého kvásku. Buď z chladničky toho, čo zostal od minulého pečenia, alebo tí, komu som kvások dala, môžu použiť celé množstvo, ktoré odo mňa dostali (mám vyskúšané, toto množstvo je akurát). Vložíme do misky, pridáme 75 g jemnej celozrnnej múky (môže byť ražná aj pšeničná) a 95 g teplej vody. Dobre premiešame a necháme prikryté potravinovou fóliou a upevnené gumičkou, pri izbovej teplote 12 hodín odpočívať. Najlepšie z večera do rána.
Druhý deň:
Vezmeme 170 g hotového kvásku, zvyšok odložíme v poháriku prikryté fóliou do chladničky. (Celé použijeme nabudúce). Pridáme 280 g hladkej chlebovej pšeničnej múky, 115 g celozrnnej múky a cca 220 g teplej vody. Buď pomocou robota/hnetača alebo ručne zamiesime. Stačí len dovtedy, pokiaľ sa ingrediencie nespoja. Necháme stáť prikryté utierkou asi pol hodiny. Potom pridáme 11 g soli a rasce asi 1/2 ČL. Zase krátko premiesime a preložíme do misky kysky (stačí aj obyčajná misa prikrytá utierkou), ktorú sme vytreli troškou oleja. Tu necháme cesto kysnúť pri izbovej teplote asi 40 minút.
Po tejto dobe cestíčko niekoľkokrát preložíme. Znova necháme 40 minút kysnúť.
Medzitým si pripravíme ošatku na chlieb, ktorú vysypeme múkou. Môžete však použiť aj akýkoľvek iný košík, len ho vyložte látkovou utierkou a vysypte múkou. Cesto znova niekoľkokrát preložíme a umiestnime do košíka. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 2 hodiny. Stačí izbová teplota.
Pečenie
Rúru zapneme na 250°C. Hneď na začiatku do nej vložíme aj plech, na ktorom budeme chlieb piecť, aby sa dobre rozohrial. Zároveň do spodnej časti je dobré dať nejaký malý, najlepšie starý plech alebo rajničku. Keď je rúra dostatočne horúca, vyberieme z nej rozohriaty plech a naň vyklopíme vykysnutý chlieb. Vložíme do rúry a zároveň do toho malého plechu či rajničky nalejeme asi pol hrnčeka studenej vody. Rýchlo rúru zavrieme. Studená voda vytvorí horúcu paru, ktorá zabezpečí, že chlieb bude mať peknú a chrumkavú kôrku.
Pečieme pri teplote 250°C desať minút. Potom prepneme na 190-200°C a pečieme ešte 30 minút.
Hneď po upečení ešte horúci chlieb zabalíme do utierky a necháme na mriežke vychladnúť. Úplne vychladnutý chlieb necháme v naďalej v utierke, no môžeme ho vložiť do mikroténového sáčku. Vydrží pri izbovej teplote aj niekoľko dní.
Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:
Dobry den,skusala som chlebik podla vasho receptu, ale velmi mi nevykysol, ostal malinky…. kvasok som tiez robila podla vasho navodu, na druhy den mi vykvasil z pohara, tak som ho premiestnila, dokrmila, ale odvtedy bol nejaky biedny, velmi nerastol a len trosku bublinkoval, je mozne, ze som ho „zabila“ prilis horucou vodou? Nic ine mi nenapada, kde by mohla byt chyba :-/
Ale uz mam zarobeny druhy kvasok, tak skusim zase, inak recept sa mi velmi paci! 🙂
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň, netrápte sa, ani môj kvások zo začiatku nijako zvlášť nerástol, no časom, keď už bol straší, išlo to stále lepšie. Chybička môže byť nielen v teplote vody, ale aj v teplote miestnosti, prípadne teplote podložky, na ktorej kvások kysne. Mám vyskúšané, že voda by mala byť skôr teplejšia, samozrejme nie horúca, ale ak vám kvások bublinkuje, určite ste ho “nezabili”. Kysnúť ho nechávam vo fotelke a k tomu v najteplejšej miestnosti bytu. Teda aspoň v zime. V lete mu stačí deka alebo čalúnená stolička, no nikdy misu s kváskom nenechajte len tak na kuchynskej linke či na stole, to kvások nemá rád.
Dobrý deň,
taktiež sa pokúšam piecť chlebík podľa vášho receptu ale nikdy nevykysne tak rýchlo. Väčšinou mu to trvá aj 12h.
kvások kŕmim každý deň a po týždni 2/3 použijem na chlieb. Niekedy aj 3dl. Skúšal som aj teplejšie miesto na kvasenie ale moc to nepomohlo…
Prečo kŕmite kvások každý deň? Prečo dávate 3 deci kvásku namiesto polievkovej lyžice? Keď nedodržíte presný postup, nemôžete sa čudovať, že dostanete odlišný výsledok.
Dobry den,
chcela by som sa spytat – kvasok, ktory sme si pre tento recept pripravili,
ten zvysok, co si mame odlozit – mozem ho dat do nadoby, kde mam este zvysok
z povodneho kvasku?
Dakujem vopred za odpoved 🙂
Nerozumiem, aký zvyšok, z čoho?
Založíme kvások, kŕmime kvások, potom z neho časť odložíme do chladničky, a pečieme chlieb. Na budúce: kvások z chladničky vyberieme, kŕmime, časť odložíme do chladničky a pečieme.
Ak máte odložené dva kvásky, nevidím dôvod, prečo by ste ich mali miešať.
Dobrý den,
vyskúšala som Váš receptík.
suroviny som dávala podľa návodu (kvások kupovaný)
Výsledok je fajn , zatiaľ najlepším , pre moje pokusy na kvaskový chlebík .
Až na to, že mne mam „len“ jeden bochník. (cca 700g)
Vy máte odfotené dva, moja otázka vyjdú Vám vzdy dva ?
S pozdravom Ivet
Áno, vyjdú nám vždy dva. Pretože pečieme z dvojitej dávky. Jeden by nám totiž dlho nevydržal 😉 a bolo by tiež plytvaním energie v rúre piecť ich po jednom.
Taaaak to je super , uz som si myslela že som niečo pokazila.
Dakujem pekne za receptík a želám pekny deň.
Dobrý deň, je možné sa dostať k vášmu kvásku? Bývame pri Bratislave. Ďakujem za odpoveď.
Na ak máte chuť cestovať 200 kilometrov, tak napíšte mail. Prečo si ho neskúsite vyrobiť doma? Nie je to ťažké.
Máte pravdu , skusim. Zväčša má voľný len víkend, ale teraz s tým sviatkom sú to práve tri dni. Prajem krásnu nedeľu.
Dobry den prajem, porsim vas je mozzne alebo skusali ste upiet takyto chlieb i z celej davky celozrnnej muky? Mozem pouzit cely pomer napr. hladkej spaldovej muky alebo musi byt muka chlebova, teda mat asi viac popolovin. Dakujem krasne!
Keď si prečítate aj ostatné články o kváskovom chlebe, tak zistíte, že sme používali rôzne druhy múky a popis chlebov aj ich fotky na webe nájdete 😉
Dobry den, vdaka. Ospravedlnujem sa . Preluskavala som sa vasou strankou uz dobru hodinku, ale nie a nie najst tie recepty aj z inych muk..nasla som ten s chrumkavou korkou..a vsetky odkazy uz su o niecom inom.. Hladam asi zle. Mohli by sta ma prosim nasmerovat linkom, ak by ste boli taka dobra? Dakujem a pekny den. L.
Nad nadpisom každého článku je navigácia:
Domov » Jedlo » Domáci chlieb » Kváskový chlieb pečený v rúre
Stačí kliknúť na „Domáci chlieb“ a ste na zozname všetkých článkov, v ktorých sa spomína domáci chlieb alebo jeho príprava. Aktuálne sú to dve strany.
Proism vas a este jedna otazocka, dostala som kvasok v zavaraninovej flasi, uzavrety. Je to na skodu ked je takto uzavrety? kvasok musi byt vzdy len foliou? ot.2; niekde som citala, ze podmienkou udrzania kvasku je teplota nie vyssia ako 5st. v chladnicke..my mame asi o 2 st viac ..vdaka!
Dobrý deň,
chlebík je vynikajúci, zatiaľ mi vždy vyšiel a dokonca si ho obľúbila aj moja rodinka, ktorá doteraz radšej kupovala/piekla z droždia. Ďakujem za super recept! 🙂
Dobry den, uz treti krat som piekla chlebik podla vasho receptu a velmi nam chuti. Spravila som psenicno-raznu verziu a hladam este odvahu na spaldovu verziu. Dufam ze aj ten bude taky uzasny. Dakujem za recept a nech sa vam vsetkym daria krasne chutne chlebiky.
Dobry den,
Peciete 2 chleby naraz v rure? Kvasok krmite pred robenim chleba ako idete brat kvasok alebo az ked odoberiete kvasok? Dakujem velmi pekne za odpoved a super recept.
Áno, pečú sa dva chleby naraz na jednom plechu. Presný postup je popísaný v článku.
Dobry den, prosim Vas, pisete v recepte ze treba 170g hotoveho kvasku, ktory bol predtym oziveny. Mozem pouzit 170g kvasku po dokrmeni, ktory este len zakladam? Este ho mam len par dni a chlieb som este nepiekla ani raz, cakam kym bude zrely. Alebo mam vacsinu kvasku vyhodit a nechat si len lyzicu a ten ozivit a pouzit v recepte?
Ide mi o to ze materskeho kvasku bude dost a ci mozem aj ten pouzit v uvedenom mnozstve.
Dakujem, Miska
Prečo si sama komplikujete život? Stačí pozorne prečítať návod a dodržať ho, a tiež ďalšie komentáre k článku. Buď zoberiete kvások z chladničky (máte tam práve tú jednu polievkovú lyžicu, viac vám odkladať netreba) alebo máte kvások práve založený (načo čakať na zrenie, čo tým docielite?), dáte ho do misky a pridáte vodu, múku…
Z tohto množstva (170 g) odložíte jednu polievkovú lyžicu do chladničky pre budúce a pokračujete v pečení.
Čomu hovoríte „materský kvások“? A čo s ním plánujete robiť? Pretože nič také neexistuje, neodkladá sa, nearchivuje, nekonzervuje, nevyhadzuje.
pojem „materský kvások“ naozaj existuje.
Existovať môže aj pojem „materinský kvások“ a dokonca „otcovský kvások“. V definíciách pojmov je ale dôležité vedieť, čo sa tým myslí, čo je správne a ak nie sú definície jednotné, dochádza potom k „pomatení jazyků“.
Na tomto webe ale pojem „materský kvások“ neexistuje a pokiaľ ho niekto používa, zrejme ho má z iných www stránok. Nie je dobré miešať hrušky s jablkami. A keď už miešate, neprejavujte údiv nad výsledkom 😉
Navodov som citala vela, aj z inych webov, aj z vaseho kvoli prehladu a porovnaniu.
Prvy kvasok podla vasho navodu mi bohuzial nevysiel, tak som sa poobzerala po trochu inom navode(odlisne krmenie a dlhsi cas na zalozenie) a ten som aj vyskusala. Zatial zije a dari sa mu. Pojmy matersky kvasok a zrenie su pouzivane vo viacerych zdrojoch, takze som si ich nevymyslela.
Asi bola chyba pisat na vas web ked som nepouzila vas sposob zakladania kvasku. Ospravedlnujem sa. Zapacil sa mi prave vas recept na chlieb, tak som sa chcela opytat bez ohladu nato podla koho som kvasok zakladala.
V prvom rade si treba uvedomiť, že autori článkov o kvásku a pečení chleba nie sú prepojení do akejsi neviditeľnej ruky kvásku a viacero rôznych postupov môže viesť k cieľu. Je na vás vybrať si, ktorého autora budete ako začiatočník rešpektovať a do písmena dodržiavať jeho rady. Miešaním rôznych postupov skončíte ako Čapkov pejsek a kočička a ich torta.
A keď si založíte kvások podľa iného postupu, podľa akej logiky si potom pýtate radu od nás? Ako máme vedieť, čo presne ste urobila, čo ste urobila zle, kde ste urobila chybu a kde ste porušila návod a ešte aj aký? Prečo nepíšete tomu, ktorého postup ste použila (a nefunguje vám?)
Keď budete skúsená pekárka, poradíte si aj sama. Ako začiatočník by ste nemali miešať „hrušky s jablkami“ a čudovať sa, že vám z toho jablčník nevznikne.
Dovod som napisala v predchadzajucom komentari. A postup mi funguje, pytala som sa na recept ako som uz predtym uviedla.
Nebudem Vas dalej zdrziavat a rozvadzat to, takze Vam poprajem vsetko dobre a nech sa Vam dari!
Tak ja keď som si sama založila kvások, mala som presne ten istý problém ako Miška. Tiež som sa nikde nemohla dočítať, či môžem použiť celý novozaložený kvások. Bola to normálna otázka začiatočníka. Vaše odpovede na mňa pôsobia dosť povýšenecky.
Na druhej strane chcem povedať, že toto je naozaj výborný recept na výborný chlebík. Používam ho veľmi často, je to taká istota, keď chcem niekomu chlebík darovať, alebo ukázať, ako chutí kváskový chlieb a viem, že sa vydarí. Naozaj, treba dodržať vyššie uvedený postup, pomer surovín je perfektný, chuť výborná. Netreba tam nič pridávať ani uberať, nepotrebuje ani len gram soli navyše, resp. menej. Celý je tak akurátny 🙂 Takže veľká vďaka za výborný recept.
Váš komentár na mňa v jeho začiatku pôsobí dosť vzťahovačne 😉 Ale ďakujeme za pochvalu.
A teraz (čisto teoreticky) prečo ste asi nenašli odpoveď na Vašu otázku? Lebo sama otázka je nezmysel.
Čo by ste asi robili s tým zvyškom kvásku? Veď ten sa predsa nedá skladovať, to nie je relikvia ani nekonečná solnička, z ktorej si vždy trošku odsypem. Kvások sa nakŕmi, pred pečením sa za lyžicu dá do chladničky, po týždni dvoch dokŕmi, pred pred pečením za lyžicu odloží… večný kolobeh. Neexistuje nič ako „materský kvások“, to nie je materský koreň viniča, ktorý má šesťsto rokov.
Keby to bola normálna otázka začiatočníka, bolo by na ňu množstvo odpovedí. Ale vy sa čudujete, že nedostanete odpoveď na otázku, ktorú je zbytočné klásť, lebo je nezmyselná. Ale ja som povýšenecký.
Nech sa vám darí vždy piecť dobrý chlebík a nech vám vždy chutí. 🙂
Dobry vecer Daniela, mozem sa teda spytat, lebo naozaj tomu celkom nerozumiem… ked spravim lvasok podla navodu tu ivedeneho, musi ho byt logicky aj plny pohar. Je tam napisane, ze sa odlozi 6 lyzic, ktore potom dame do.chladnicky a pouzijeme na dalsi krat. Zo zalozeneho kvasku potom pouzijem iba jednu lyzicu, ktoru dokrmim a zvysok vyhodim? Dakujem pekne za odpoved, snad som sa vyjadrila dostatocne zrozumitelne. Pekny vecer.
Perfektny recept ,chlebik sa podaril.