web analytics
jún 212016
 

Aspoň si to myslím. No susedia v záhrade si zrejme myslia niečo iné. Alebo im chutia jahody s príchuťou zeminy. Ako inak si vysvetliť, že rok čo rok sa sťažujú, že aj teraz, keď popršalo, ležia ich zrelé jahody v blate. Keby im to totiž naozaj vadilo, už dávno by s tým niečo urobili. Ako my. Naše jahody v blate neležia a nehnijú. A nie len tento rok.



Jahody chutia zrejme každému. Niekto ich kupuje v hypermarkete, aj keď neviem, prečo, tie nechutia nijako. Niekto si ich chodí zbierať na farmy a niekto si ich sám pestuje. Očakával by som, že aj iní záhradkári, ktorí si jahody pestujú pre seba, im vytvoria tie najlepšie podmienky na rast a dozrievanie, aby boli potom odmenení sladkými červenými plodmi s výraznou chuťou a vôňou, ovšem bez príchute bahna. Veď je to také jednoduché.

Viete, ako spoznáte záhradku ortodoxného záhradkára? Pravoúhle záhony, vždy vzorne vypleté, ani smietka buriny, vždy pekne uhladené a všetky rastlinky v zákrytoch. Syntetické ako tie jahody zo supermarketov. A v tej holotine slnko a vietor vysajú všetku vodu zo zeme. Takže treba pravidelne polievať, veď čo iné by ortodoxný záhradkár vo svojej svätiny robil, ako polieval a okopával? Prečo by nechal prírodu dokončiť svoje záslužné dielo, keď jej do rastu vždy môže zasahovať a bojovať s ňou? Keď konečne jahody dorastú a dozrejú, oťažejú a položia svoju hlávku na zem. Tá vzápätí zmokne. A jahody ležia v blate.

mulcovanie

Už v minulosti sa predávali plastové kruhové mriežky, ktoré sa vkladali pod rastliny jahôd. Niekto pestuje jahody na plátoch netkanej textílie, z ktorej trčia len rastliny, ale burina sa cez ňu nedostane a jahody ležia na fólii, nie v hline. Oba spôsoby majú svoje výhody, ochránia zrelé plody pred hnilobou a vás od vypľúvania hliny z úst, ale trpia aj jednou veľkou nevýhodou. Nútia vás opätovne platiť a platiť za svoju záľubu. Reklama sa vám snaží nahovoriť, že si musíte podložky alebo fóliu kupovať.

Nemusíte. Nie ste odkázaní zakaždým otvoriť peňaženku, keď máte záujem o svoje vlastné jahody bez príchute zeme. Kľudne svoje jahodovisko okopte, zbavte buriny. Ale potom ho zakryte mulčom. Použite slamu, ktorú vám niekto rád daruje (možno za odvoz), lebo dnes je žiaľ slama pre mnohých poľnohospodárov odpad. Alebo použite trávu či seno, ktorú získate pokosením trávnatej časti svojej záhrady. Žiaľ, aj seno veľa ľudí spaľuje, lebo trávu síce skosí, ale pre seno nemá využitie. A pritom je to vítaná surovina, ktorá ochráni jahody pred vysychaním a pred burinou a plody pred kontaktom s blatom. A nakoniec sa rozloží ako hnojivo, aby na budúci rok rástli plody našej záhrady ešte lepšie, a bez otvorenia našej peňaženky, bez nutnosti kupovať hnojivo!

uroda

Tráva v záhradách rastie v tomto období ako z vody. Keď ju budete kosiť postupne a okamžite využívať ako surovinu, nie ako odpad, pomôže vám lepšie a ľahšie pestovať vaše ovocie a zeleninu a ešte aj ušetríte. Nie len životné prostredie, ale najmä svoje peniaze.


 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.