Príprava cesta a pečenie

Kvások máme nakysnutý a pre budúce pečenie časť oddelenú.

K ostatnému kvásku pridáme múku podľa uváženia, nemusí byť ani celozrnná, aj keď tá je najlepšia, soľ, prípadne rascu či iné korenie, rôzne semienka podľa chuti. S teplou vodou vypracujeme cesto. Najskôr vareškou, potom šľahačom s hákmi dohladka.


Ja mám odskúšané, že toto cestíčko hneď preložím do formy na biskupský chlebík, ktorú vysteliem papierom na pečenie a prikryjem umelohmotným víčkom tak, aby malo trochu vzduchu, ale zároveň zvrchu nevyschlo. Kysnúť nechávam 8-10 hodín pri izbovej teplote. Neoplatí sa byť netrpezlivý, lebo prebieha kvasný proces, pri ktorom sa múka štiepi a stáva sa dobre stráviteľnou. Zároveň sa tvorí pórovitosť v chlebíku.

Pečenie

Keď nám cesto pekne narástlo, zapnem rúru na 200 st. C . Pri tejto teplote pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 175 st. C a pečiem ešte 40 minút. Po upečení hneď potriem povrch chlebíka slanou vodou, vyberiem z formy a zabalím do látkovej utierky. Nechám takto do úplného vychladnutia, najlepšie na mriežke, aby sa vetral zo všetkých strán. Väčšinou mi to nedá a ochutnám ešte v ten deň, ale lepšie je počkať do druhého dňa, vtedy je najlepší.

Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:

Podobné články:

Gaštanov zjeme tento rok menej
Jednoducho preto, že sa ich menej urodilo. V čase ich...
Čítať ďalej
Čo je za plotom
Nedávno sme mali v záhrade rýchlu návštevu prvého druhu. Prišli...
Čítať ďalej
Osem kohútov je slušná porcia pre kuchyňu
Klasický dedinský dvor okrem vstupu do domu zabezpečuje aj vstupy...
Čítať ďalej
Nájdi si svojho farmára
Čím ďalej viac ľudí dáva prednosť kvalitným potravinám pred lacnými,...
Čítať ďalej
pletené šatypletené šaty
Hrejivé úplety a pletené šaty
V jesenných dňoch nie je nič nezvyčajné, ak je vonku...
Čítať ďalej
Záhrada nie sú náklady, záhrada sú výnosy
Kedysi boli záhrady pri každom dome. Rodina v záhrade pestovala...
Čítať ďalej

2 myšlienky na “Príprava cesta a pečenie

    1. Firefox 47.0 Firefox 47.0 Windows 7 Windows 7

      To záleží od toho, akú veľkú formu máte a aký veľký chlieb chcete upiecť, akú múku máte, lebo každá inak saje vodu. Chce to skrátka skúšať a nájsť si k svojím možnostiam svoje množstvá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.