web analytics
okt 182016
 

Čaje patria k spoločenským nápojom. Ponúkame ich návštevám, dávame si ich v kaviarňach, ak nepijeme kávu. A s prichádzajúcou jeseňou si čaj čoraz častejšie varíme aj sami doma. Čaje z byliniek používame aj ako prevenciu niektorých chorôb alebo sa nimi priamo liečime. Aj keď originál čaj je zmes lístkov z kríkov, rastúcich v Číne alebo Indii, pojmom „čaj“ označujeme aj odvar z rastlín, ktoré rastú u nás. Priamo u nás v záhrade.


U nás doma sme si zvykli piť vlažný čaj každé ráno k raňajkám. Nie ten sáčkovaný, mletý. Aj keď sem-tam Olinka nejaký chutný kúpi. Najčastejšie ale pijeme čaj z bylín, ktoré rastú u nás na záhrade. Veľa ľudí si pod tým predstavuje čaj z pŕhľavy, ten ale nie je náš obľúbený. Ľudia poznajú aj čaj mätový, tej máme niekoľko druhov, aj medovkový. Ani ten nemusí byť u nás pravidlom.

caj

Čaje sa dajú pripravovať z kvetov alebo listov rastlín, ktoré ľudia často považujú za burinu. Rebríček (myší chvost), púpava, žihľava, podbeľ, skorocel, repík, šalvia, ľubovník, materina dúška, lúčne jahody, sedmikrásky. Stačí sa len prejsť po záhrade, natrhať. Na čaj sa dajú použiť aj čerstvé rastliny, ne len sušené. Každá z rastlín pôsobí na iný orgán tela, každá môže povzbudiť organizmus či odstrániť disproporciu. Napísať „lieči“ je problém, lebo nám to Európska únia, vedená farmafirmami a ich lobbystami, zakázala. Ich ani nie dve sto rokov mladé firmy majú patent na rozum, niekoľko tisícročné skúsenosti ľudstva sú im proti srsti a proti ich ziskom. Pritom ešte pred tridsiatimi rokmi sme povinne do školy zbierali rastliny, lipový kvet alebo šípky a tie sa používali vo farmakológii na výrobu liečív na prírodnej báze. Dokonca vo Veľkej Británii počas druhej svetovej vojny deti povinne zbierali liečivé rastliny, aby z ich výťažkov vyrábali prípravky na liečenie vojnových ranených.

Čert ber úniu, my si čaje na osvieženie aj podporu organizmu robíme z bylín, ktoré nám rastú na záhrade. Nelikvidujeme ich v trávniku, dokonca ani všetku trávu nekosím naraz. Jednak preto, aby som nezlikvidoval pašu pre včely a čmeliaky, opeľovače, jednak aby sme mali zásoby liečivých rastlín po celý rok. A na tej tretine, ktorú som skosil, onedlho vyrašia čerstvé výhonky a kvety.

sedmokrasky

Varenie čaju z domácich zdrojov nám dáva jednak široké spektrum chutí a vôní aj dôležitých látok pre náš organizmus. A súčasne ušetríme za bylinné a čajové zmesi, predávané v obchodoch. Nehovoriac o tom, koľko čaju či rastlín je v jednej porcii predávanej zmesi a koľko ho máme v čaji my. Samozrejme nepijeme dlhodobo jednu a tú istú rastlinu, pretože všetkého veľa škodí a aj sústavné pitie rovnakého čaju môže spôsobiť nechcenú nerovnováhu organizmu.

Aj vy sa poobzerajte po vašej záhrade. Možno tam nájdete rastliny, ktoré vám môžu byť užitočné. Ekonomicky aj zdravotne.



 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)