Po byte mi práve rozvoniava čerstvo upečený chlebík a tak mi napadlo, že by vás možno zaujímalo, podľa akého rozpisu pečiem chlieb ja.
Vyskúšala som viacero receptov, ale najviac mi vyhovuje tento. Sedí nám aj chuťovo a presne zaplní moju formu na biskupský chlebík.
Včera na obed som si vybrala kvások z chladničky a nechala som ho asi hodinu na stole, aby sa „zohrial“. Potom som ho „prikŕmila“ tromi polievkovými lyžicami celozrnnej ražnej múky a asi 70ml teplej vody. Do večera som ho nechala pracovať.
Večer okolo ôsmej som kvások v pohári premiešala. Časť z neho, asi 100 ml som nechala v pohári, zvyšok som preložila do misy. Pohár som prikryla potravinovou fóliou, zagumičkovala a odložila do chladničky.
Do misy so zvyšným kváskom som zase pridala asi 3 PL (polievkové lyžice) ražnej múky a teplú vodu, aby vzniklo husté tečúce cestíčko. Takto ostalo v kuchyni na stole do dnešného rána.
Dnes ráno kvásku bolo cca 250 gramov. K tomuto množstvu som prispôsobila množstvo múky, a to asi 300 gramov. Najčastejšie kombinujem aspoň 2 druhy. Dnes som použila špaldovú a obyčajnú pšeničnú, samozrejme celozrnnú. Minule som primiešala trochu ovsenej, no chlebík sa mi zdal viac mokrý a lepkavejší ako inokedy. Predsa len ovsená múka má viacej tuku, aspoň budem vedieť do budúcnosti, že ovsenú radšej nie.
Múku väčšinou vážim, ale ostatné prísady už dávam viacmenej od oka.
- 1 ČL morskej soli (čajová lyžička)
- 1 ČL melasy, môže byť aj med, ale melasa má vápnik, železo a rôzne iné dobré veci
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL ľanových semienok
- 1 ČL chlebového korenia (ja mám na mlynčeku na kávu zomleté: aníz, koriander, rascu, fenikel 1:1:1:1) môže byť aj samotná rasca, vôbec nevadí
- semienka iné podľa chuti, ja som dnes pridala slnečnicu, tekvicu a konopné semienko
- teplá voda 250-300 ml, podľa toho akú múku použijem
Všetky suroviny som zamiešala lyžicou v mise. S vodou ale opatrne. Pridávam postupne. Keď sa mi cestíčko začalo odlepovať od stien misy, vzala som ručný šľahač s hákmi. Chvíľu som ho takto miesila a krásne sa začalo za tými hákmi akoby ťahať.
Vtedy som ho preložila do formy vyloženej papierom na pečenie a nechala 10 hodín kysnúť.
Piekla som ho teraz večer pri teplote 200 °C 10 minút. Znížila som teplotu na 175 °C a dopiekla ešte ďalších 40 minút.
Po vybratí z rúry som povrch chlebíka potrela slanou vodou, vybrala z formy a zabalila do látkovej utierky. Takto na stole ostane do rána, aby dobre vychladol. Už sa naň teším. Mňam.
Celý postup som nafotila a fotky môžete vidieť tu.
Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:
a ako dlho ti vydrzal?
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Domáci chlieb je u nás skôr o kvalite ako o množstve, a keďže sme naň len dve s dcérou, polovicu ešte máme. Mne osobne stačia 2-3 plátky na raňajky, hrubé tak pol centimetra. Inak cez deň chlieb nejem.
Tiez by ma zaujimala povodna otazka…
Ako dlho vydrzi takyto chlebik? Kolko dni je makky, jeditelny ked ho len tak odlozis do sacku? 2/3 dni, tyzden?
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Môj chlieb nie je taký nadýchaný ako z obchodu. Je hutnejší a vlhší. Odkladám ho do mikroténového sáčku do chladničky a takto vydrží bez akejkoľvek zmeny aj 10 dní. Dokonca minule so mnou cestoval v aute, bez chladničky a po troch dňoch mu nič nebolo.
a co si urobila s tym kvaskom v pohari odlozenom do chladnicky? pridala si ho pri mieseni cesta?
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Kvások odložený v chladničke zostáva tam. Používa sa až pri ďalšom pečení. Píšem o ňom v prvej časti článku. Že „vybratý z chladničky, nechať hodinu pri izbovej teplote, potom kŕmiť…“
Pekný chlebik, skoro ako náš .) Tiež som na začiatku pridával múku postupne, najprv som dokrmoval na tri krát, potom na dva a teraz po tom čo mám v litrovom pohári vykysnutý kvások rovno ho zmiešam s potrebným množstvom múky (na jednu formu pól kila ražnej) a nechám vykysnúť cez noc, ráno zarobím cesto s ingredienciami nechám hodinku- dve podrásť a môžem piecť. Čiže kvások (špaldová múka máv iac lepku a kysne rýchlejšie) mi kysne pri zdroji tepla 3-4 hodiny potom cesto cez noc a na obed mám chcleba, čas celkového procesu som skrátil na približne 16 hodín. Viem, že kŕmenie kvásku má svoje čaro a je v tom aj istý rituál, ale niekedy človek chce mať domáce čerstvé a zdravé pečivo aj skôr.
S pozdravom Martin .)
Ahoj. Kvasok zalozeny. Mam otazku k peceniu, je potrebne aj teflonovu formu vystlat papierom na pecenie? Alebo vymastit a posypat mukou? Dakujem
Viete, prečo sa používa papier na pečenie? Aby sa forma nemusela mastiť a vysýpať múkou a potom umývať. Nič iné v tom nie je, nie je to žiadny zázrak s vplyvom na chuť, farbu a zápach alebo makrobiotické vlastnosti chleba.
Dobry den, a kde prosim Vas pečiete? ste niekde v okoli Lučenca? dakujem Majka
Až tento rok som sa dozvedela o „kváskovaní“ a túžim s tým začať ešte tieto prázdniny… Preštudovala som asi všetky Vaše články, ale buď zle čítam, alebo sa nikde nespomína pri múke, či je hladká, či polohrubá… Viem, že celozrnná môže byť aj taká, aj taká… Ja doma používam iba špaldovú bielu, ale mám z nej všetky druhy. A v obchode dostať ako celozrnné špaldové tiež všetky 3 druhy. S pečením chlebíka nemám zatiaľ žiadne skúsenosti, preto kladiem takúto otázku, možno pre niekoho primitívnu 🙂 Takže hladkú, polohrubú..? Ďakujem vopred za odpoveď!