web analytics
aug 232012
 

Kúpiť dnes v obchode naozaj kvalitný chlieb nie je vôbec jednoduché. Pritom výber sa zdá byť široký dosť. Od klasického bieleho cez tmavší a ešte tmavší až po úplne tmavý. Zaujímavo vyzerajú aj takzvané celozrnné či viaczrnné chlebíky. Keď si však prečítate zloženie, zistíte, že celozrnnej múky je v chlebíku minimum. Často vôbec žiadna. Zato vylepšujúcich prísad neúrekom. Nehovoriac o tom, že čerstvý chlieb a pečivo sa za čerstvé len vydávajú. V skutočnosti sú vyrobené zo zmrazeného polotovaru a v obchode len dopečené. Ak nechcete zakaždým pátrať po tom, či váš chlieb je naozaj čerstvý, kto a kedy ho upiekol a aké suroviny do neho použil, vyriešte to inak. Upečte si svoj vlastný chlieb sami. Stačí vám k tomu malá domáca pekáreň.


Využiť ju môžete nielen na pečenie chleba, ale aj rohlíkov či bagiet. Ponúka možnosť upiecť si chlebík celozrnný aj bezlepkový. S viac či menej tmavou kôrkou. Aj jeho veľkosť si zvolíte sami. Od pol kila do 1,5 kila. Podľa toho, koľko hladošov chcete nasýtiť. Výhodou je aj tzv. odložený štart. To znamená, že ak si chcete ráno vychutnať čerstvé pečivo, stačí večer vložiť do pekárne všetky potrebné suroviny, nastaviť príslušný program a ísť spať. Ráno sa prebudíte do prevoňaného bytu a môžete sa s chuťou zahryznúť do teplého domáceho chlebíka.

V domácej pekárni nemusíte len piecť. Môžete ju využiť aj na varenie domáceho džemu či prípravu domáceho jogurtu. Využijete ju aj vtedy, ak potrebujete len nechať vykysnúť kvások alebo vymiesiť cesto. Pritom cesto vymiesi tak kysnuté ako aj maslové či odpaľované.

Rôzni výrobcovia ponúkajú viacero typov domácich pekární na chlieb. Môžete si vybrať podľa známej značky aj podľa celkového dizajnu. Farby sú od klasickej bielej cez šedú, čiernu alebo aj s nerezovým povrchom. Ale dá sa nájsť aj ružová. Displej je väčšinou podsvietený, niektorý výraznejšie, s ohľadom na ľudí starších so slabším zrakom. Rozdiely sú v možnosti zvoliť si hmotnosť upečeného chleba či stupeň prepečenia kôrky. Vlastná nádoba na miesenie a pečenie je potiahnutá nepriľnavou vrstvou z teflónu a tak chlieb bez problémov po upečení vyberiete. Hák na miesenie cesta býva jeden. Výhodou je, keď sú dva. Hlavne ak sa chystáte piecť väčšie bochníky.

Niektorí výrobcovia pribalia navrch aj osvedčené recepty na prípravu rôznych druhov chleba. Je to výhoda hlavne pre začiatočníkov. Časom však určite môžete začať experimentovať a upiecť si ten svoj chlieb podľa vlastnej chuti. Použiť môžete rôzne druhy múky, semienka, olivový olej, kvalitnú morskú soľ či všakovaké korenie. Do sladkej varianty sa výborne hodia hrozienka, mandle aj oriešky.

Výhody domácej pekárne určite ocení aj vaša rodina. A za čerstvé voňavé pečivo vás bude iste zbožňovať.



  2 komentáre na “Domáce pekárne chleba”

  1. Firefox 43.0 Firefox 43.0 Windows 8.1 x64 Edition Windows 8.1 x64 Edition

    Dobrý večer, keď upečiem v pekárni chlieb z bielej múky je pekný nadýchaný, ale keď z celozrnnej, vždy sa mi prepadne. Čím viac celozrnnej, tým viac prepadnutý. Kde robím chybu, Vy ho máte hore na obrázku pekný a vyzerá ako celozrnný.
    Adriana

    • Firefox 43.0 Firefox 43.0 Windows 7 Windows 7

      Nikde nerobíte chybu. Je to tak. Preto do nášho kváskového chleba, ktorý pečieme v rúre a nie v pekárni, robíme cesto zo zmesi pšeničnej aj ražnej múky. Je to písané v ostatných článkoch o chlebe, verím, že ste ich čítala.

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)