web analytics
máj 292013
 
mladý stromček

Aj keď predpoveď počasia na tento víkend nebola veľmi priaznivá, malo pršať celú sobotu, nakoniec to dopadlo celkom dobre. Ráno to síce vyzeralo na dážď, no aspoň som sa trochu vyspala a zapla práčku. Celý čas som však špekulovala, či ísť alebo neísť do záhrady. No a keď som potom uvidela v telke profesora Hričovského vo Farmárskej revue ako strihá stromky, už som to nevydržala. Vzala som kľúče od auta a o chvíľu som už bola v záhrade.


Ako som už písala, prvým ovocím dozrievajúcim v mojej záhrade je zemolez kamčatský. Prvé zrelé plody som ochutnala už minulý týždeň. Boli výborné. Majú však jednu nevýhodu, veľmi rýchlo dozrievajú a potom z kríčka aj rýchlo opadávajú. A tak bol dnes na oberačku najvyšší čas.

prvé jahody Hoci úroda zemolezu nebola veľká, po troške sa ušlo doma každému. Zvlášť, keď sa pridali už aj prvé jahôdky. Všetkým chutilo. A keďže jednu stravníčku, moju milú dcéru, máme momentálne v škole na internáte, jej diel putoval do mrazničky. Keď sa po skúškach vráti domov, určite sa poteší, že sme na ňu mysleli.

A čo som ešte stihla dnes na záhrade?

Za tri hodiny toho bolo celkom dosť. Urobila som skorý letný rez na mladých jablonkách a slivkách, aj prvý tohtoročný postrek viniča proti peronospóre a múčnatke. A keďže som dnes mala aj posilu, boli ma pozrieť syn s priateľkou, stihli sme prihnojiť a okopať aj kvitnúce balkónové paradajky.

Ubúdajúci Mesiac je na hnojenie ideálny čas. Preto sme prihnojili aj novovysadené skalničky a modrú hortenziu. Na vresy a vresovce som použila pôdny okysľovač. Tak isto aj na rododendron a gaultérie. Už vlani som používala túto novinku a mojim kyslomilným rastlinám sa darilo oveľa lepšie ako predtým.

Nový strih nedostali len jablone a slivky, ale aj panašovaný žlto-zelený bršlen v tvare stromčeka. Naposledy som ho strihala vlani ja, no dnes som poprosila synovu priateľku, či by mi s tým nepomohla. Najprv sa toho trošku bála, no išlo jej to pekne od ruky. A tak bola o malú chvíľku zo strapatej korunky úhľadná guľa.

Výhody letného rezu jabloní a sliviek

zdravý konárik slivky

zdravý konárik slivky

Neviem ako u vás, ale v mojej záhrade sa v týchto dňoch veľmi darí voškám. Postrek veľmi používať nechcem. Videla som ale, že vošky sú najviac na koncoch konárov. Využila som teda letný rez a skrátila halúzky aj s napadnutými listami. Tým som sa elegantne zbavila škodcov a zároveň upravila korunky do požadovaného tvaru. Tento spôsob možno využiť aj vtedy, keď sú stromy napadnuté múčnatkou. Poznáte to podľa toho, že zväčša tiež na koncoch konárikov objavíte biely poprašok. Akoby jemnú múku. To je múčnatka. Keď odstránite napadnuté konce konárikov, nemusíte robiť ani postrek a ochorenia sa bez problémov zbavíte.

Leto je síce podľa kalendára ešte ďaleko, no s letným rezom ovocných stromkov môžete začať hoc aj hneď. Odmenou vám bude nielen bohatá a zdravá úroda bez chémie, ale aj pekný vzhľad celej vašej záhradky.

Ďalšie články na tému „Záhrada“:



  Jeden komentár na “Oberačka zemolezu aj skorý letný rez”

  1. Firefox 21.0 Firefox 21.0 Windows XP Windows XP

    Dobrý deň, na vošky mám odskúšanú vodu z hadice (v prípade že sa veľmi premnožili a sú na celom strome, prípadne na kvitnúcich rastlinách), je to síce trocha náročné – treba to robiť skoro ráno, alebo neskoro večer, prípadne keď je pod mrakom – rozprašovačom s jemným prúdom, ale pod čo najväčším tlakom ostriekame konáre a listy, podľa potreby zopakujeme na druhý alebo aj tretí deň. Vodou zároveň aj čistíme listy od lepkavého výlučku vošiek, čo tiež napomáha rýchlejšej regenerácii rastlín. Taktiež to funguje aj na tzv. puklice – vyskytujú sa asi najčastejšie na oleandroch, alebo na izbových rastlinách. Tam stačí osprchovať a s jemnou časťou hubky na riad umyť listy a stonky a znova osprchovať.

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.